Politie Groningen

Zes jongeren aangehouden voor openlijke geweldpleging

Haren, 28-05-2008 o De politie heeft dinsdagochtend zes jongeren in de leeftijd van 14 en 15 jaar, allen uit Haren, en een 14-jarig meisje uit Haren aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het zestal wordt verdacht van betrokkenheid bij een openlijke geweldpleging, die zondagmiddag op de Boterbloemweg heeft plaatsgevonden.

Een 14-jarige knaap uit Haren kon als enige op heterdaad worden aangehouden. De politie stelde vervolgens een nader onderzoek in naar het incident. Alle verdachten werden gesommeerd om zich te melden op het politiebureau. Daar werden de jongeren aangehouden. Zij bekenden de bewuste middag aanwezig te zijn geweest bij de vernielingen aan de betreffende woning. Na het gooien van de stenen ging de groep, vermomd met capuchons en sjaals voor de mond, er vandoor. Vijf verdachten hebben uiteindelijk bekend dat zij één of meer stenen naar de woning hebben gegooid.

Wraak

De reden voor de openlijke geweldpleging was gelegen in een ruzie met de 44-jarige bewoner een dag eerder. Eén van de jongens zou van de 44-jarige man een klap hebben gekregen. De jongeren waren zo kwaad geworden dat ze een dag later wraak wilden nemen. Ook de vernieling van een ijsautomaat en een personenauto zaterdagavond bij een cafetaria aan de Anjerlaan werden opgehelderd. Een 14-jarige Harener had met zijn fiets de ijsmachine aangetikt, waarna het apparaat tegen een geparkeerde auto rolde en schade ontstond.

Beslissing

Alle jongeren mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op en legt het dossier voor aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie zal op termijn beslissen wat met de verdachten zal gaan gebeuren.