Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Goede bescherming van kinderen in crashtests

Den Haag, 28 mei 2008

In de nieuwste EuroNCAP-crashtests zijn zeven automodellen in zes verschillende klassen beoordeeld. Verheugend is dat bij al deze auto's de bescherming van kinderen goed is en hiervoor vier sterren verdienen. Dat geldt wel alleen voor kinderen in het door de autofabrikant aanbevolen zitje.

Getest zijn de mini Hyundai i10, de kleine middenklasser Seat Ibiza (voor EuroNCAP één klasse), de midi-MPV Citroën Berlingo, de grote middenklassers Audi A4 en Skoda Superb, de grote multivan VW T5 transport en de midi-SUV Ford Kuga, allemaal nieuwe modellen of de nieuwste versies van eerder bekende modellen.

In de tegelijkertijd gepubliceerde ANWB-kinderzitjestest blijken nog steeds grote verschillen te bestaan in de bescherming, die kinderzitjes bieden. Bij de tests van EuroNCAP wordt de veiligheid van kinderen in de auto getest met de door de autofabrikant geadviseerde stoeltjes, die blijkbaar goed zijn en - ook heel belangrijk - ook goed in de auto passen.

De hoogst haalbare score van vijf sterren voor kinderveiligheid is nog door geen enkele auto bereikt.

De bescherming van volwassen inzittenden is bij de huidige nieuwe automodellen al langer goed tot zeer goed. Doordat vijf sterren inmiddels bijna de norm is geworden valt het al tegen als een auto vier sterren scoort. Dat is wel bij de Hyundai 110 het geval, die met 26 punten op het niveau van concurrenten uit 2002 ligt. De Citroën Berlingo ligt op het niveau van zijn soortgenoten en is zelf weer een paar punten beter geworden dan zijn voorganger. De VW T5 blijft wel achter maar als personenbus presteert deze niet slecht door de goede bescherming van passagiers. De bestuurder loopt het meeste gevaar. Wel teleurstellend is de zeer slechte voetgangersvriendelijkheid. Betere wettelijke eisen op dit punt zouden betere bescherming voor kwetsbare verkeersdeelnemers moeten afdwingen.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.

Nadere informatie is te vinden op anwb.nl

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)
Persdienst ANWB