Ingezonden persbericht


Het Geheugen van Nederland presenteert:
De waaiercollectie Felix Tal

Den Haag, 28 mei 2008 Het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje digitaliseerde onlangs zo n 150 waaiers uit de collectie van verzamelaar Felix Tal. Een fraaie selectie uit alle gescande waaiers is vanaf 28 mei te zien op www.geheugenvannederland.nl, de schatkamer van het Nederlands verleden op Internet.

Geen voorwerp waarin functie en schoonheid zo mooi samenkomen als de waaier. Anno 2008 worden ze nog zelden gebruikt, maar eeuwenlang waren waaiers populaire gebruiksvoorwerpen én modeaccessoires voor zowel de man als de vrouw. Naast China en Japan veroverde de waaier vanaf de 17de eeuw ook Europa. In de 18de eeuw beleefde het gebruik ervan hier een waar hoogtepunt. Waaiers zorgden niet alleen voor de broodnodige verkoeling op een warme zomerdag, ze fungeerden vanwege hun prachtige uiterlijk, kostbaarheid en uniciteit ook als echte statussymbolen voor hun eigenaars. Vanaf het midden van de 19de eeuw nam het gebruik langzaam af; de interesse voor de waaier als kunstobject zou echter alleen maar toenemen.

Op het Geheugen van Nederland zijn vanaf vandaag zo n 145 schitterende oude waaiers te zien,

daterend uit de 17de tot en met de 19de eeuw. De waaiers zijn oorspronkelijk bijeengebracht door Felix Tal (1892-1983), telg uit een oud Amsterdams joods geslacht van makelaars/taxateurs en veilingmeesters, en verwoed verzamelaar. Een deel van Tals verzameling kwam in 1979 in Museum Beeckestijn in Velsen terecht, en verhuisde in 2006 naar het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje. In de digitale Felix Tal-collectie op het Geheugen zijn talloze rijk gedecoreerde, hoofdzakelijk Europese waaiers te vinden, inclusief een heel aantal fraaie Nederlandse varianten soms compleet met authentiek tulp-motief. Bezoek de collectie nu.

Informatie over de instellingen en programma s

Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Het wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via een centrale website. Tassenmuseum Hendrikje toont vijfhonderd jaar geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen (16de eeuw) tot heden. Het museum beheert een collectie van meer dan 3500 tassen, buidels, koffers, beurzen en accessoires en is daarmee het grootste tassenmuseum in de wereld.

Voor meer informatie en/of aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anna Rademakers, projectcoördinator van het Geheugen van Nederland (anna.rademakers@kb.nl | 070 - 314 07 80) of Sara Handstede, webredacteur van het Geheugen van Nederland (sara.handstede@kb.nl | 070 - 314 09 65).