Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 mei 2008

Zoveel mogelijk mensen duurzaam aan het werk

Voldoende werkgelegenheid is cruciaal voor een gezonde economie en een vitale stad. De gemeente Alkmaar is op sociaal gebied op de goede weg, maar heeft voor meer werkgelegenheid in de toekomst ambitieuze en concrete plannen geformuleerd in het arbeidsmarktbeleid. Voor behoud en groei van werkgelegenheid in de regio en meer mensen duurzaam - met een startkwalificatie- aan het werk te krijgen, is samenwerken met werkgevers, onderwijsinstellingen en de ketenpartners een must. De gemeente ziet voor zichzelf een regierol weggelegd om partijen met elkaar te verbinden en knelpunten op te lossen.

Rian van Dam, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Iedereen aan het werk is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor de gemeente om mogelijkheden te creëren en mensen te stimuleren aan het werk te gaan. Mensen hebben ook een verantwoordelijkheid om de geboden kansen vervolgens te pakken. Het doet uiteindelijk iedereen goed om een bijdrage te leveren aan de samenleving, waardering te ontvangen en economisch onafhankelijk te zijn. Wij helpen graag bij het zoeken naar de goede match van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De gemeente heeft de regiefunctie in de regionale arbeidsmarkt. We kunnen het echter niet alleen. Wij vragen aan: werkgevers, onderwijs en de organisaties zoals het CWI, UWV/CWI, WNK, de Kamer van Koophandel en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid om met ons te werken aan een succesvol arbeidsmarktbeleid."

Samenhang
In de nota arbeidsmarktbeleid wordt een integraal en samenhangend beleid gepresenteerd en worden concrete actiepunten geformuleerd. Voorbeeld is het werkgeversservicepunt, waarbij gemeente, CWI, UWV en WNK de krachten bundelen om de service naar werkgevers te vergroten. Aansluiting tussen uitkering - onderwijs - en werk is voorwaarde voor duurzame uitstroom uit de Wet Werk en Bijstand en het vervullen van de vacatures. In het Beleidskader re-integratie wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen en instrumenten die leiden naar de kortste weg van duurzame arbeidsdeelname of maatschappelijke participatie, zoals het Project Eigen Werk en Focus 2 Move. In de Meerjarenprognose WWB staat aangegeven hoe het één en ander betaald wordt.

Nota Arbeidsmarktbeleid
Ondanks de inzet vanuit verschillende disciplines is een integraal en samenhangend arbeidsmarktbeleid tot heden in Alkmaar niet echt uit de verf gekomen. In deze nota wil het College de basis leggen voor een succesvol arbeidsmarktbeleid met een regie- en voorbeeldrol als werkgever voor de gemeente. Afstemmen, coördineren en samenwerken binnen en tussen de diverse gemeentelijke sectoren, met het lokale en regionale bedrijfsleven, het onderwijs en andere betrokken partijen zoals UWV/CWI, WNK, de Kamer van Koophandel en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid zijn voorwaarden voor dit succes.

Beleidskader re-integratie
De gemeenteraad heeft om een visie op re-integratie gevraagd. Re-integratie gaat over het voorkomen van instroom in een uitkering, het vergroten van de uitstroom uit een uitkering. Het gaat over het benutten van de mogelijkheden van de mensen en hen daar waar mogelijk en wenselijk, ondersteuning bieden op weg naar duurzame arbeidsdeelname of maatschappelijke participatie. Een visie op re-integratie moet vertaald worden in een concreet pakket aan activiteiten waar de burger iets mee kan. Dit plan spitst zich vooral hierop toe. Er is daarnaast aandacht besteed aan de verschillende doelgroepen, de invulling van de gemeentelijke regierol en de resultaten die worden beoogd.

Meerprognose 2008-1212 Wet Werk en Bijstand
Voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) is een ambitieus plan met bijbehorende financiële meerjarenprognose voor de periode 2008-2012 opgesteld.

Voor meer informatie

Afdeling communicatie, Eva de Vries, telefoon: 072 548 89 35 Werkt op maandag, dinsdag en donderdag

-----------------------


---- --