Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 mei 2008

Tariefverhoging voorkomt vertraging Schelphoekgarage

Belanghebbenden inspraak op parkeerbeleid

Burgemeester en wethouders hebben besloten om een pas op de plaats te maken met Binnenstad Beter: direct na de zomervakantie start een uitgebreid participatietraject om draagvlak voor de plannen te krijgen. Eén onderdeel uit Binnenstad Beter is de bouw van de Schelphoekgarage. Om deze bouw niet te laten stagneren wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de parkeertarieven te verhogen.

Parkeerplan Binnenstad Beter heeft tot doel om een aantal ontwikkelingen in de stad en de parkeerdruk te kunnen regelen. Het college van b & w wil door het betrekken van vele belanghebbenden draagvlak creëren voor de kwaliteitsverbetering van de binnenstad en het optimaal inrichten van de beschikbare parkeerruimte.

Uitbreiding parkeerruimte
Om Alkmaar toegankelijk te houden is meer parkeerruimte noodzakelijk. De gemeenteraad heeft besloten tot uitbreiding van de Singelgarage en de bouw van Schelphoekgarage. Het college stelt aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) voor om een mening te geven over het verhogen van de parkeertarieven om de realisatie van de Schelphoekgarage mogelijk te maken. De Schelphoekgarage is, onder voorbehoud van de lopende onderhandelingen met de BAM, in 2011 gereed.

Wethouder Nico Alsemgeest (Verkeer en Vervoer): "Door specifiek de parkeertarieven te verhogen, is het alleen de gebruiker die betaalt voor de bouw van de Schelphoekgarage. De gebruiker draagt op deze manier bij aan de kwaliteit van de binnenstad door bijvoorbeeld ondergronds te parkeren. Inwoners en bezoekers aan Alkmaar die geen gebruik maken van de parkeervoorzieningen, betalen ook niet."

Tariefverhoging
Om de bouw en exploitatie van de Schelphoekgarage te bekostigen stelt het college voor om alle tarieven in de volle breedte (zoals straatparkeren, vergunningen, abonnementen) te verhogen per februari 2009.

Enkele nieuwe tarieven (indicatief):
Tarief eerste vergunning E 99,00
Uurtarief garage E 1,60 Uurtarief straat centrum E 2,40 Uurtarief straat schil E 1,60

Gemeente Alkmaar wijkt met deze verhoogde parkeertarieven nauwelijks af van het landelijk gemiddelde parkeertarief.

Singelgarage
Voor de uitbreiding van de Singelgarage, onderdeel van Binnenstad Beter, bestaat reeds een raadsbrede instemming. Om deze uitbreiding op een zo kort mogelijke termijn te realiseren dient er een vervroegde opdrachtverlening tot het uitwerken van de plannen te komen. Het college van burgemeester en wethouders doet in het najaar aan de gemeenteraad een voorstel inclusief voorbereidingskrediet. De doelstelling is om de uitbreiding in 2012 te realiseren.

Meer informatie
Anoeska Mosch/Arjan van de Leur (afdeling Communicatie), 072 - 5488987.
-----------------------


---- --