Gemeente Alkmaar


Alkmaar 28 mei 2008

Ondernemend Alkmaar wil ondernemersfonds
In veel gemeenten worden op dit moment door gezamenlijke ondernemersorganisaties initiatieven ontplooid om tot een ondernemersfonds te komen. Zo ook in Alkmaar. Het initiatief in Alkmaar komt van Ondernemend Alkmaar en het college van Burgemeester en Wethouders stelt de raadscommissie voor om een steentje bij te dragen. Het doel is het economische- en investeringsklimaat in alle bedrijvengebieden (inclusief het centrum) een impuls te geven met activiteiten waarvan de bekostiging door alle ondernemers in die gebieden wordt opgebracht. Dit kan door het instellen van een reclameheffing.

Rian van Dam, wethouder Economische Zaken kan zich goed vinden in dit initiatief: "Het is bedacht door de ondernemers zelf en ze kunnen op deze manier ook zelf bepalen waar ze met elkaar in gaan investeren. En dan met de nadruk op elkaar, want alle ondernemers moeten meebetalen. Het college stelt de raadscommissie voor dit initiatief te willen ondersteunen met een reclameheffing."

Ondernemersfonds
Aanleiding voor het instellen van een Ondernemersfonds is voornamelijk het probleem van de freeriders. Dit zijn ondernemers die niet wensen mee te betalen aan collectieve initiatieven, maar wel profiteren van de effecten van deze initiatieven. Te denken valt aan activiteiten op het gebied van beveiliging, evenementen, promotie, inrichting en bijvoorbeeld bereikbaarheid. Daardoor komen sommige initiatieven niet of slechts moeizaam van de grond en wordt de inzet van veel ondernemersorganisaties voor de verbetering van het ondernemersklimaat beperkt. Het is bekend dat veel frieeriders wel willen meebetalen als er sprake is van daadwerkellijke kwaltieitsverbeteringen en goede door ondernemers zelf opgestelde plannen.

Reclameheffing
Ondernemend Alkmaar en de gemeente hebben verschillende manieren onderzocht om een dergelijk ondernemersfonds te vormen. Een mogelijkheid is het verhogen van de OZB niet-woningen. Deze extra inkomsten voor de gemeente, kunnen na aftrek van de gemaakte kosten, gestort worden in het ondernemersfonds. Een nadeel van het verhogen van de OZB niet-woningen is dat ook de non-profit sector wordt belast en geen onderscheid tussen gebieden kan worden gemaakt.

Daarom hebben Ondernemend Alkmaar en het college van B en W gekozen voor de reclameheffing. Een voordeel van de reclameheffing is dat het op een snelle manier en per gebied opgelegd kan worden. De gemeente stel een reclameverordening op, int de reclameheffingen, haalt de onkosten eraf en stort het resterende bedrag in het ondernemersfonds. Dit is een snelle en effectieve manier voor de ondernemers om zelf te bepalen waar hun geld in geïnvesteerd wordt om tot een beter ondernemersklimaat te komen. Binnenkort zal de raadscommissie zich hierover uitspreken.

Voor meer informatie
Afdeling communicatie, Eva de Vries, telefoon: 072 - 548 89 35 Werkt op maandag, dinsdag en donderdag

-----------------------


---- --