Provincie Noord-Brabant

Datum 28 mei 2008 Nummer 108

Reconstructie N329 met allerlei milieuvriendelijke technieken: Oss krijgt een 'Weg van de Toekomst'

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss willen de N329, één van de belangrijkste toegangswegen, inrichten met allerlei vernieuwende toepassingen op het gebied van energie, infrastructuur, milieu, kunst en ruimtegebruik. Op vrijdag 13 juni ondertekenen beide partijen een intentieovereenkomst voor een 'Weg van de Toekomst'.

De N329 krijgt verkeersveilige, milieuvriendelijke en vernieuwende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van fijnstof door beplanting langs de weg, het aanbrengen van wildspiegels, faunapassages, geluidsschermen die elektriciteit kunnen opwekken én de luchtkwaliteit verbeteren, zonnecellen, geluidsarm asfalt, een innovatief wegdek dat brandstofbesparend moet werken en LED-verlichting. Het is de bedoeling dat het bedrijfsleven participeert in dit project. Het verdiepen van de spoortunnel en de kruising met de Julianalaan zorgt voor een betere doorstroming en grotere veiligheid. In een educatiecentrum krijgen scholen en andere geïnteresseerden informatie over de Weg van de Toekomst.

Verkeersgedeputeerde Cora Steffens-van Nieuwenhuizen: "Ik hoop dat deze Weg van de Toekomst positief bijdraagt aan hoe mensen een weg beleven. Dat wegen niet alleen maar druk en milieuvervuilend zijn maar ook aantrekkelijk en vernieuwend kunnen zijn. En dat die positieve grondhouding bijdraagt aan een versnelde aanpak van verkeersknelpunten". Wethouder Jan van Loon: "We bereiden de reconstructie van de N329 al heel wat jaren voor. Hij is erg belangrijk voor de bereikbaarheid van onder meer de bedrijventerreinen. Nu we er samen met de provincie een Weg van de Toekomst van maken, past hij nog beter in ons duurzaamheidsbeleid. Diverse ondernemers hebben al aangegeven dat ze mee willen doen."

Het deel tussen de A50 en de Dorpenweg is zwaar belast. Het kan toekomstige ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van de Osse haven en de aanleg van een nieuwe woonwijk Piekenhoef in Berghem, niet verwerken. Daarom zal dit deel verdubbeld worden. De aanbesteding vindt plaats begin 2010. Tot dat moment zal dit concept samen met het bedrijfsleven worden uitgewerkt.

Het idee om hiervan een Weg van de Toekomst te maken, is bij de uitwerking van het Bestuursakkoord bedacht. De provincie wil samen met andere overheden en het bedrijfsleven vernieuwende en concrete projecten uitvoeren zoals een Weg van de Toekomst. De N329 bleek een geschikte locatie te zijn. De weg gaat eind 2010 op de schop. De totale kosten: circa 55 miljoen euro.

Einde persbericht