Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 mei 2008

Cultuur : de kunst van kleur bekennen en kleur geven

Zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan cultuur, daarvoor op vernieuwende en creatieve wijze mensen in aanraking brengen met cultuur en zo deelname bevorderen. Daarvoor wordt de basis gelegd in de nieuwe cultuurnota, 'Cultuur zonder grenzen'. Er wordt ingezet op versterking en versteviging van het kunst- en cultuurklimaat van Alkmaar.

Als mijn droom uitkomt: "dan wordt Alkmaar het bruisend cultureel centrum van de kop van Noord Holland Noord met toegankelijke activiteiten voor iedereen, daar zet ik me samen met alle culturele instellingen voor in", aldus Hans Meijer, wethouder Cultuur.

Ambitieuze doelstellingen gericht op realisering. Als het aan ons ligt zal het nieuwe Centrum voor Woord, Beeld en Geluid haar deuren openen en heeft Alkmaar er op cultureel gebied een topattractie bij. Ook zullen de deuren zich openen van een nieuw, sterk en eigentijds poppodium. Daarnaast moet blijvend worden geïnvesteerd in de bestaande infrastructuur. Het theater heeft een grotere capaciteit nodig om zowel de toenemende vraag vanuit het publiek te kunnen bedienen als de huidige producties in Alkmaar te behouden. Ook willen de andere instellingen aan het Cultuurplein (Bibliotheek, Stedelijk Museum en Artiance) hun steeds verdergaande samenwerking fysiek gestalte geven door de muren tussen de instellingen letterlijk te doorbreken. De basis voor cultuur is geworteld in de stad. Daarom wordt ook groot belang gehecht aan voorzieningen voor kleinschalige culturele activiteiten en evenementen, zoals kunstroutes, atelierruimte voor kunstenaars. Kunst en cultuur op 'gekke' plekken geven de stad kleur.

Cultureel veld
Het culturele veld van de stad, de dragers van deze nota, vindt dat Alkmaar nu eens echt ambitie moet tonen, moet durven investeren in cultuur. Keuzes maken, zoals voor Overstad, om daar in samenhang met de vestiging van InHolland te komen tot een cultuurcluster. De kunst van kleur bekennen en kleur geven. Investeren in cultuur zorgt voor dynamiek, heeft regionale uitstraling en is economisch van belang. Kunst en cultuur dragen bij aan de vitaliteit en de compleetheid van de stad. Alkmaar, stad van ruim 750 jaar, die het waard is om voor jong en oud een prachtstad te blijven.

Ambities

1. In de komende jaren minimaal één culturele voorziening en één cultureel festival met landelijke en internationale uitstraling realiseren;

2. Vergroten van aandacht en ruimte voor jongeren en nieuwe makers in het bijzonder op Overstad;
3. De culturele basisinfrastructuur versterken;
4. Het aanbod in de wijken structureel versterken.
5. Nieuwe doelgroepen bereiken met cultuur

6. Het samenspel binnen de culturele sector zelf en met andere sectoren bevorderen.

Aan de commissie wordt gevraagd om de doelstellingen en de ambities te onderschrijven.