Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 28 mei 2008

Is het fietsklimaat in Alkmaar verbeterd?

De gemeente Alkmaar heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het fietsklimaat. Daarom vindt zij het belangrijk om te weten of het fietsklimaat in de gemeente sinds het eerste onderzoek in 2000 ook daadwerkelijk verbeterd is. Wethouder Nico Alsemgeest geeft op maandag 2 juni 2008 om 10.30 uur het startsein voor het onderzoek 'Fietsbalans-2'.

In Fietsbalans-2 wordt Alkmaar opnieuw beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek, om te zien of er vooruitgang is geboekt. Het onderzoek is daarnaast uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Op een veertigtal drukke locaties beoordeelt de Fietsersbond of de fiets er veilig geparkeerd kan worden. Ook kijken zij naar de hoeveelheid ingeademde schadelijke ultra fijn stof in de auto en op de fiets. Ook besteden zij aandacht aan manieren om vanuit gezondheidsoogpunt burgers te stimuleren tot (vaker) fietsen.

Hightech meetfietsen
Voor het meten van de luchtkwaliteit is speciale apparatuur ontwikkeld voor fiets en auto. Hiermee onderzoekt de Fietsersbond of er in Alkmaar verschil is tussen de luchtkwaliteit in de auto of op de fiets. Hierbij werken zij samen met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht.

Fietsbalans
De Fietsbalans is in 2000 opgezet in het kader van het 25-jarig bestaan van de Fietsersbond. Het doel van het project is om de onderzochte gemeenten door middel van onderlinge vergelijking te prikkelen tot een (nog) beter fietsbeleid. In 5 jaar tijd zijn er 125 gemeenten onderzocht.


Noot voor de redactie (