Universiteit van Tilburg

PERSBERICHT

Me Judice - Een nieuw webforum voor economen

"Nationaal rookverbod is de meest effectieve remedie tegen rokers, want roken is een sociaal besmettelijke ziekte." Dat is één van de stellingen op het onafhankelijke discussieforum www.mejudice.nl, dat wordt gelanceerd op woensdag 28 mei. Een kernredactie van Nederlandse topeconomen geeft op Me Judice haar ongezouten visie op economie en samenleving, zoals de invoering van het rookverbod voor de horeca dat per 1 juli 2008 van kracht wordt en het Tweede Kamer debat over de hoge kosten van het koningshuis.

De website Me Judice ('naar mijn mening', 'ik zijnde de rechter') bundelt de krachten van Nederlandse economen en combineert beleid en wetenschap. Op deze manier hopen initiatiefnemers/hoofdredacteuren Kees Koedijk (Universiteit van Tilburg en CEPR) en Harry van Dalen (Universiteit van Tilburg en NIDI) het publieke debat te voeden. In samenwerking met het Centre for Economic Policy Research (CEPR) in Londen hebben zij 28 vooraanstaande Nederlandse economen bij elkaar gebracht. Deze economen zullen met regelmaat artikelen publiceren op Me Judice, waarop de geïnteresseerde lezer weer kan reageren via de site. Daarnaast worden ook andere economen uitgenodigd om artikelen te schrijven over onderwerpen die het publieke belang raken of over economische zaken uit de actualiteit die roepen om een duiding of weerwoord.

In navolging van gelijksoortige sites in Italië (La Voce), Spanje (Abierta Sociedad), Frankrijk (Telos) en het Verenigd Koninkrijk (Vox) hopen Koedijk en Van Dalen met Me Judice ook in Nederland een discussieplatform te starten waarop economen hun visie kunnen geven op het publieke debat in Nederland, iets waar tot nu toe te weinig ruimte voor was.

Me Judice is Nederlandstalig, geheel onafhankelijk, niet op enige wijze verbonden aan een politieke partij of stroming en bedoeld voor de lezer met een basale kennis van economie.

De voltallige redactie bestaat uit: Eric Bartelsman (VU, Tinbergen Instituut, IZA Bonn); Roel Beetsma (UvA, CEPR, CESifo München); Eduard Bomhoff (Nottingham U Business School, Maleisië); Arnoud Boot (UvA, U of Michigan, CEPR); Jan Bouwens (UvT, Melbourne U); Lans Bovenberg (UvT, Netspar); Willem Buiter (LSE, CEPR, NBER); Harry van Dalen (UvT, CentER, NIDI); Eric van Damme (UvT, TILEC); Piet Eichholtz (UM); Harry Garretsen (UU, Cambridge U, CESifo); Paul de Grauwe (KU Leuven en CESifo München); Bas Jacobs (EUR en CESifo München); Arjo Klamer (EUR en Academia Vitae); Kees Koedijk (UvT en CEPR); Ruud de Mooij (EUR, CPB en CESifo); Jan van Ours (UvT, CEPR en IZA Bonn); Gerard Pfann (UM) ; Rick van der Ploeg (Oxford U, UvA, CEPR, CESifo); Henriëtte Prast (UvT en WRR); Erik Schut (EUR); Esther-Mirjam Sent (Radboud U Nijmegen); Luc Soete (UM, MERIT); Jules Theeuwes (UvA en SEO Economisch Onderzoek); Erik Verhoef (VU, Tinbergen Instituut); Casper de Vries (EUR en Tinbergen Instituut); Arjen van Witteloostuijn (U van Antwerpen, Utrecht School of Economics en U of Durham); Jan Luiten van Zanden (UU en IISG, Amsterdam).