Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

Heemstede, 31 mei 2008

Eredoctoraat in USA
voor dr. Karel Bakker

Op 28 mei ontving internist dr. Karel Bakker (70) een eredoctoraat van het New York College of Podiatric Medicine. Het uit 1911 daterende College heeft dit besloten wegens 'zijn internationale verdiensten op het gebied van de diabetische voet en zijn inspanningen ter vermindering van het aantal amputaties in de wereld'. In een eerste reactie zegt Karel Bakker verheugd te zijn, omdat hij het eredoctoraat ziet als een erkenning voor het werk dat door hem - samen met heel veel anderen - is gedaan in het belang van preventie en behandeling van de diabetische voet.

Internist Karel Bakker begon in Heemstede al in 1987 met een speciale voetenpolikliniek om beginnende voetafwijkingen bij mensen met diabetes tijdig te kunnen ontdekken en te behandelen. Vanaf dat moment is hij de meest gezaghebbende specialist waar het gaat om voetzorg, in Nederland én daarbuiten. Zo is hij voorzitter van de IDF Consultative Section on the Diabetic Foot en de International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF), een werkgroep met vertegenwoordigers uit 92 landen. Vorig jaar mei nog was Bakker voorzitter van het vijfde grote International Symposium on the Diabetic Foot in Noordwijkerhout.

Volgens Bakker is er steeds meer aandacht voor de diabetische voet, zowel bij mensen met diabetes als bij hun behandelaars. Er komt langzaam ook meer geld beschikbaar voor preventie en educatie, waardoor het aantal amputaties in enkele landen daalt, met name in de Scandinavische landen, Engeland, Portugal en Nederland.

*****

ACHTERGROND

Voetproblemen bij diabetes

Voetproblemen bij diabetes ontstaan door bloedvatafwijkingen (angiopathie), zenuwafwijkingen (neuropathie) of door een combinatie van beide. Door gevoelloosheid in de voeten ten gevolge van de neuropathie worden beginnende wondjes niet opgemerkt, zodat er gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Wondjes en zweren zijn vaak een gevolg van het dragen van verkeerde of te nauwe schoenen, oneffenheden in de schoen of door het lopen op blote voeten. Zo kan een te nauwe schoen op verschillende plaatsen aan de voet een te grote druk veroorzaken. Dit kan leiden tot eelt en later tot een moeilijk te genezen wond, zeker als men er op doorloopt.

Zowel bij neuropathie als bij angiopathie draagt oedeem in de voet in belangrijke mate bij aan het ontstaan van voetproblemen. Door de gebrekkige doorbloeding en verminderde zenuwfunctie genezen de ontstane wonden en zweren uiterst moeilijk, zodat het vaak van kwaad tot erger gaat. Het meest ingrijpende gevolg is gangreen (afsterven), waardoor tenen of zelfs hele voeten moeten worden geamputeerd. Het is dus voor mensen met diabetes uiterst belangrijk dat zij goede aandacht aan hun voeten schenken.

***** einde bericht *****

Foto Karel Bakker is aan te vragen via e-mail gh@xs4all.nl

*****

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl