European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/66

Brussel, 28 mei 2008

9789/1/08 REV 1 (Presse 138)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over doeltreffende internationale bijstand aan Birma/Myanmar in de aanloop naar de Internationale Conferentie op 25 mei

De Europese Unie bevestigt dat zij solidair is met de burgers van Birma/Myanmar die getroffen zijn door de cycloon Nargis. De EU zegt haar volledige steun toe aan de VN, de ASEAN-landen en de internationale en plaatselijke instanties die noodhulp bieden aan de slachtoffers en hen helpen snel nieuwe middelen van bestaan op te bouwen.

De snelle, aanzienlijke bijdragen die de Europese Commissie en de EU-lidstaten tot dusver hebben geleverd, zijn het bewijs van de vastbeslotenheid van de Unie om bij te dragen tot de verwezenlijking van deze gemeenschappelijke doelstelling.

De EU dringt er bij de autoriteiten van Birma/Myanmar op aan de hoogste prioriteit te geven aan het wegnemen van de resterende obstakels voor de levering van onmiddellijke humanitaire hulp aan de regio's van het land die het zwaarst getroffen zijn.

De Europese Unie zegt haar volledige steun toe aan de inspanningen van de secretaris-generaal van de VN om deze dringende humanitaire crisis het hoofd te bieden, en is verheugd over het leiderschap dat hij en het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) getoond hebben door de autoriteiten van Birma/Myanmar onder druk te zetten en de plaatselijke en de internationale reactie te stimuleren. De EU hecht het grootste belang aan een gecoördineerde, doeltreffende internationale reactie ten behoeve van de getroffen bevolking.

De EU is ingenomen met het besluit van de ASEAN om hulp te verlenen aan de noodlijdenden, en met de regelingen die daarvoor getroffen worden. De EU moedigt de ASEAN-partners aan de nodige middelen beschikbaar te stellen en, in samenwerking met de VN en andere donoren, snel een efficiënt uitvoeringsmechanisme in het leven te roepen.

De EU zal met de partners samenwerken om op deze Conferentie concrete resultaten te bereiken, in het bijzonder een doeltreffende, snelle levering van de beschikbare humanitaire hulp en expertise aan de noodlijdenden, en de mobilisatie van verdere humanitaire bijstand. De Unie hecht ook belang aan een degelijke beoordeling van de behoeften om zo de weg te effenen naar een geloofwaardig herstelplan.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom