Informatiebevoegdheid gerechtsdeurwaarders uitgebreid


Wetsvoorstel tot uitbreiding informatiebevoegdheid en elektronisch derdenbeslag door Tweede Kamer aangenomen

HARDERWIJK, 20080528 -- Gisteren heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel (31240) van staatssecretaris Albayrak (Justitie) tot wijziging van de Gerechtsdeurwaarderswet aangenomen. Dit wetsvoorstel valt uiteen in twee onderdelen, enerzijds het verlenen van de bevoegdheid van gerechtsdeurwaarders om te informeren naar dienstverbanden en anderzijds de mogelijkheid om elektronisch derdenbeslag te leggen.

In de huidige wetgeving hebben gerechtsdeurwaarders de bevoegdheid een werkgever of uitkeringsinstantie te vragen of zij periodieke betalingen doen aan de veroordeelde schuldenaar. Indien hierop een postief antwoord volgt kan derdenbeslag worden gelegd.

Bij onbekendheid van werkgever of uitkeringsverstrekker ontbraken tot nog toe de mogelijkheden om deze te achterhalen. Schuldeisers zochten dan veelal hun toevlucht tot handelsinformatiebureaus die vervolgens trachten uit te vissen waar de schuldenaar zijn inkomen vandaan haalde. In het verleden is er meermalen sprake geweest van dergelijke bureaus die de grenzen van de wet (bescherming persoonsgegevens) overschreden en het college bescherming persoonsgegevens heeft dan ook herhaaldelijk actie ondernomen.

Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders juicht het dan ook toe dat de wetgever deze ontbrekende schakel heeft ingevuld, door de gerechtsdeurwaarder die gerechtigd is om loonbeslag te leggen de bevoegdheid te geven, om bij de officiële instanties na te gaan wie er inkomen verstrekt aan de veroordeelde schuldenaar. De Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI) heeft aanvankelijk wel geprotesteerd tegen deze uitbreiding vanwege het feit dat de gerechtsdeurwaarders te veel bevoegdheden zouden krijgen. Nu deze bevoegdheid ten goede komt aan iedere schuldeiser die een veroordeling heeft op een schuldenaar, heeft dit protest weinig gewicht in de schaal gelegd. Terecht ook, is de mening van Jongejan Wisseborn gerechtsdeurwaarders, want de wijziging maakt het voor elke schuldeiser mogelijk de gerechtsdeurwaarder opdracht te geven loonbeslag te leggen zonder eerst tegen veel kosten en via omwegen achter een werkgever te moeten komen.

Het tweede aspect van de wet is wat technischer van aard. Het voorziet in de mogelijkheid dat derden onder wie veel loonbeslagen worden gelegd (te denken valt aan het UWV, ABP, maar ook grotere werkgevers) de mogelijkheid krijgen om via een gesloten elektronisch stelsel aan data-uitwisseling te doen met de gerechtsdeurwaarder. Loonbeslagen worden door middel van een elektronische bericht en bevestiging hiervan gelegd. Voor deurwaarders betekent dit dat zij voor opdrachtgevers sneller dergelijke beslagen kunnen leggen en verwerken.

Beide voorstellen zullen aanzienlijke besparingen opleveren voor schuldeisers. Het is duidelijk dat het Justitie menens is met de modernisering van de tenuitvoerlegging van civiele vonnissen.