De populairste characters voor kinderen 4-12


Dora en SpongeBob blijven populair. Bij kinderen uit groep 7 en 8 staat Harry Potter bovenaan de lijst

ROTTERDAM, 20080528 -- Elk jaar onderzoekt IPM KidWise, gespecialiseerd in kinder-, jongeren en gezinsonderzoek, welke characters het populairst zijn onder kinderen. Er is ook dit jaar onderzoek gedaan onder ruim 400 jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De populairste characters van 2008, van zowel jongens als meisjes, zijn:

Top 3 van kinderen uit groep 1, 2 en 3
1. Dora
2. Spongebob
3. Diego

Net als vorig jaar, staat ook dit jaar Dora op nummer één bij de allerkleinsten. Zij zijn gek op haar vanwege het interactieve karakter van de serie. Dora en haar aapje Boots gaan op ontdekkingstocht met de rugzak en weten altijd de weg te vinden met behulp van de kinderen thuis. De kinderen hebben het idee dat Dora echt naar hen luistert en roepen hun advies naar de televisie. Bovendien leren de kinderen door het kijken van Dora veel nieuwe dingen over bijv. dieren en planten. Dora's neefje Diego heeft nu ook een nieuwe serie en ook hij is bij de kleinsten zeer populair en de grote nieuwkomer van dit jaar.

Top 3 van kinderen uit groep 4 t/m 6
1. Spongebob
2. Het Huis Anubis
3. Donald Duck

SpongeBob staat bij de iets oudere kinderen op de eerste plaats. SpongeBob kunnen we ondertussen een evergreen noemen, hij wordt al meer dan 5 jaar door kinderen als favoriet opgegeven. De hoge score van SpongeBob wordt vooral verklaard door zijn humor -hij belandt telkens weer in vreemde en grappige situaties samen met zijn vriendje Patrick- en het feit dat zijn leven aansluit op het leven van de doelgroep.

Top 3 van kinderen uit groep 7 en 8
1. Harry Potter
2. Het Huis Anubis
3. Avatar

Kinderen uit groep 7 en 8 kiezen vooral voor Harry Potter. Jongens in deze leeftijd vinden hem leuk vanwege de actie en de superkrachten en meisjes vinden hem leuk vanwege het magische element en de onderlinge verhoudingen van de personages. Bovendien zien we vaak dat kinderen uit groep 7 en 8 echte helden leuker vinden dan getekende characters, omdat zij zich hiermee beter kunnen identificeren en zij op hen zouden willen lijken.





IPM KidWise