Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Belle van Zuylen:

Tegendraadse puber of vooruitstrevende dame?

Debat op woensdag 28 mei, 19.30 tot 21.30 uur

De gemeente Utrecht werkt aan de ontwikkeling van een stadscentrum voor Leidsche Rijn: Leidsche Rijn Centrum. Dit gebied komt te liggen rondom de kruising van de overdekte rijksweg A2 en het spoortraject Utrecht - Den Haag, langs het Amsterdam-Rijnkanaal aan de westkant van Utrecht. Het grootste deel van Leidsche Rijn Centrum bevindt zich ten zuiden van de spoorlijn. Ten noorden van de spoorlijn bevindt zich het deelgebied Leidsche Rijn Centrum Noord. Voor dit deel is hoge stedelijke dichtheid het uitgangspunt. Het gezichtsbepalende gebouw moet de Belle van Zuylen worden.

Ontwikkelaar Burgfonds maakte samen met de Architecten Cie. (Pi de Bruijn en Branimir Medi?) een plan voor de 262 meter hoge toren: een primeur op eenzame hoogte in de Nederlandse hoogbouwgeschiedenis. De eerste reacties op de schetsen waren zowel kritisch als lovend. Zoals bij ieder buitengewoon plan - de Domtoren werd bij aanvang door criticus Geert Grote vergeleken met de Toren van Babel en diende volgens hem niet tot algemeen nut, slechts tot symbool van trots en verspilling - leidde ook de plannen voor De Belle tot veel discussie. De gemeenteraad spreekt zich later overwegend positief uit over de plannen. Inmiddels is de haalbaarheid van de realisatie getoetst en het haalbaarheidsonderzoek goedgekeurd door het college van BenW. Maar wat betekent dat? Hoe komt de toren er uit te zien? Hoe staat de architectuur van het ontwerp in verhouding met de omgeving? En wat komt er allemaal in? Wat is de betekenis van zo'n toren voor onze stad en voor ons land?

Debat
Het debat onder leiding van Fred Schoorl, directeur NIROV, richt zich op de consequenties rondom de planvorming van de Belle van Zuylen, de betekenis van de toren voor Utrecht en de wijde omgeving en de ambitie van de stad. De sprekers worden gevraagd stelling te nemen op de betekenis van de Belle van Zuylen voor de stad, de omgeving en als landmark. Met onder andere Pi de Bruijn (Architecten Cie.), Maisa Verwey (Burgfonds), Jo de Viet (directeur Stadspromotie gemeente Utrecht), Pieter Hoexum (filosoof), Jeu Bielders (KvK en Stichting Deltametropool), Marnix Norder (Stichting Hoogbouw), Marcel Blom (Natuur en Milieufederatie) en Hans Stotijn (architect, actieve bewoner Leidsche Rijn). Datum: woensdag 28 mei van 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Tumult Debatcentrum, Domplein 5 te Utrecht. Toegang: E 5,00. Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas E 4,00 Aanmelden: U wordt verzocht te reserveren via tours@aorta.nu of tel. 030-2321686.



Ingezonden persbericht