Ingezonden persbericht


Persbericht

Marokko Waterdag 2008
Kansen in de Marokkaanse watersector op de Marokko Waterdag 2008 in de Rotterdamse Kamer van Koophandel

Op 28 mei 2008 van 17.30 tot 22.00 uur organiseert Stichting Kantara, in samenwerking met HIC Marokko, de stichting WCT, COS Rijnmond & Midden Holland en de studentenvereniging Selsabiel, de Marokko Waterdag 2008. Deze dag biedt ondernemers, waterexperts, vertegenwoordigers van NGO's en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis op te doen over de kansen die de Marokkaanse watersector biedt.

De waterproblematiek in Marokko kenmerkt zich vooral door de toename van de verwoestijning, waterschaarste en de vervuiling van de watervoorraad. De groeiende behoefte aan water voor huishoudens, industrie en landbouw gekoppeld aan het ontbreken van adequaat waterbeheer heeft gezorgd voor een flinke daling van het waterpeil in Marokko. Om de aandacht op deze problematiek te vestigen, hebben de initiatiefnemers het volgende programma samengesteld:

17:30-18:30 uur Ontvangst met broodjes en drankjes. Tevens hebt u de gelegenheid om de fototentoonstelling en de informatiestands te bezoeken. 18:30- 18:45 uur Welkomstwoord en de officiële opening door de heer Jan Franssen (commissaris van de koningin in Zuid-Holland). 18:45- 18:55 uur Woord namens de Ambassade van het koninkrijk van Marokko. 18:55-19:00 uur Projectie filmpje water in Marokko. 19:00-19:30 uur Inleiding van de heer Majid Benbiba (directeur Onderzoek en Waterplanning bij het ministerie van o.a. water en milieu in Marokko). 19:30-20:00 uur Inleiding van de heer Wim Spaan, docent bij Wageningen Universiteit en researchcentrum met specialisatie: Erosie en bodem- en waterconservering. 20:00-20:20 uur Pauze
20:20-21:20 uur 3 Workshops in parallelsessie (zie verder). 21:30-22:15 uur Presentaties van de conclusies uit de workshops. Vanaf 22:15 uur Afsluiting en borrel.

De workshops zullen parallel aan elkaar worden gegeven. Deelnemers kiezen vooraf welke workshop ze willen volgen. De sessies hebben de volgende thema's:
- Dhr. P. Westerveld: Duurzame opvang van regenwater over een technisch concept voor wateropvang van de stichting Westerveld Conservation Trust (WCT).
- Dhr. A. Lengkeek van Mali Biocarburant SA: Jatropha van boer tot benzine pomp over de wonderboom Jatropha. Deze boom een belangrijk onderdeel voor de landbouw en fertilisatie in arme, droge grond. Ook produceert Jatropha oliehoudende nootjes tot biodiesel verwerkt kunnen worden.
- Michiel Koelen van Norit Membrane Technology: Kleinschalige waterzuivering over oplossingen voor het gevaar voor de volksgezondheid en het milieu wanneer niet al het verzamelde afvalwater wordt behandeld voordat het wordt geloosd op oppervlaktewater, zoals nu in Marokko gebeurt.

Wanneer u vragen heeft of u aan wilt melden, neemt u contact op met Mostafa El Filali van Stichting Kantara: T: 020-4103924
E: info@kantara.nl
www.kantara.nl
.