Ingezonden persbericht

()

P e r s b e r i c h t

Den Haag, 22 april 2008

Genomineerden NBL Award 2008 bekend

Vandaag heeft Nederland BreedbandLand de drie genomineerden bekend gemaakt voor de NBL Award 2008. Op 28 mei wordt uit deze drie genomineerden de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijk galadiner voor genodigden.

Nederland BreedbandLand (NBL) wil innovatie versnellen in maatschappelijke en economische sectoren door gebruik te maken van de mogelijkheden die breedband biedt. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de 'koplopers' in een sector. Door koppeling of verbreding van hun projecten vindt opschaling plaats naar nationaal niveau. In aansluiting op deze werkwijze is de NBL Award in het leven geroepen, als erkenning voor de meest aansprekende 'witte raaf' uit één van de actielijnen van Nederland BreedbandLand: gezondheidszorg, onderwijs, MKB, mobiliteit en regionale ontwikkeling.
Uit de 12 projecten die dit jaar voor de NBL Award 2008 zijn ingediend, zijn uiteindelijk door de jury de volgende projecten genomineerd:

- Het Ondernemersspel Enterprise van ROC West Brabant, GamesFactoryOnline en ra.nj
Enterprise is een serious game op het gebied van ondernemerschap, dat past binnen de huidige levenswijze van jongeren en aansluit bij de wens om het onderwijs te vernieuwen. Ondernemers­vaardigheden opdoen en trainen met een serious game is efficiënt, effectief en spreekt aan.. Door de opzet van de game zijn docenten zijn in staat om vanuit een coachende rol zeer veel studenten te begeleiden, zonder daarvoor extra taken uit te voeren. Zij kunnen aan de hand van de ervaringen uit het spel en de wensen van studenten hun lesstof toespitsen op specifieke vragen en problemen.

- Het project 'Vergroten Heterdaadkracht' van de politie Rijnmond
De politie Rijnmond heeft in samenwerking met het MKB (Retail) en de Gemeente Rotterdam een innovatieve aanpak ontwikkeld om de heterdaadkracht - cq. de pakkans van overvallers (van winkels) - te vergroten met behulp van breedbandtechnologie. Door het inzetten van slimme en laagdrempelige inzetbare camerasystemen, wordt de tijd tussen de overval en signalering daarvan in de meldkamer verkort en komt tevens een beter signalement van de dader beschikbaar voor de surveillant. De innovatiekracht komt met name voort uit de ketenaanpak en de relatieve eenvoud van de opzet.

- Het project 'DiseaseMangement en Telemedicine' van Kader Consult
De patiënt verricht zelf thuis metingen van de conditie van het eigen lichaam, met name in verband met het functioneren van het hart. Hij of zij stuurt deze gegevens door naar het elektronisch dossier. Het dossier is een onderdeel van het Disease Management Systeem "CardioConsult". Dit is een medisch kennissysteem dat de binnengekomen waarden (bloeddruk, gewicht, enz.) automatisch beoordeelt in de context van andere patiëntenkarakteristieken en de verpleegkundige of de arts waarschuwt indien deze gegevens significant afwijkend zijn. Op deze wijze wordt verbetering van patiënt-veiligheid door zorg op afstand gekoppeld aan zo verantwoord mogelijk inzet van personeel!

De NBL Award maakt deel uit van de Nationale ICT Awards, die worden uitgereikt op 28 mei 2008. De Nationale ICT Awards zetten personen, organisaties of initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ICT-toepassingen in bedrijfsleven, non-profit en overheid. De uitreiking van de Nationale ICT Awards wordt georganiseerd door ICT~Office samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ICTRegie, Nederland BreedbandLand en MediaPlaza.

Over NBL
Het NBL is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief in gezondheidszorg, onderwijs, MKB, overheidsdienstverlening en in het thema mobiel werken.

Meer informatie over de NBL Award is te vinden op www.nederlandbreedbandland.nl
Meer informatie over de Nationale ICT Awards is te vinden op www.ictawards.nl

Noot aan de redactie (