De transport topconferentie van het jaar vindt plaats in Leipzig

25/04/2008 08:10

PR Newswire

BERLIJN, April 24 /PRNewswire/ -- Het International Transport Forum (ITF) houdt zijn jaarvergadering in Leipzig. De stad zal vanaf heden altijd deze belangrijke topconferentie voor vervoerders ontvangen. Dit jaar zullen ministers van vervoer en vooraanstaande vertegenwoordigers uit 51 landen bijeen komen om te praten over het thema: "Vervoer en Energie: De uitdaging van Klimaatverandering." Andere onderwerpen die aan de orde zullen komen, zijn: energie-efficiëntie, veranderend gedrag bij passagiersvervoer, verminderen van CO2-uitstoot in goederenvervoer en in opkomende economieën.

"De aanstaande en belangrijkste topconferentie over vervoer van het jaar zal in Duitsland gehouden worden", zei Jack Short, secretaris-generaal van het International Transport Forum. Hij zei dit bij de presentatie van het programma van het Forum 2008 donderdag in Berlijn, samen met Wolfgang Tiefensee, de Duitse minister van vervoer. Het Forum wordt gehouden van 28 tot 30 mei in Leipzig. Het thema is "Vervoer en Energie: de uitdaging van Klimaatverandering." Leipzig is gekozen als de permanente plaats waar het ITF zal samenkomen, aldus Short.

Wereldwijde rol van het ITF

Oplossingen voor problemen moeten steeds meer internationaal en wereldwijd besproken en gevonden worden. Het ITF vult een gat op het internationale niveau, omdat het een lange traditie heeft als een vervoersknooppunt en een centrum voor internationale contacten. Het zal voor het vervoer en energie dezelfde rol vervullen als de topconferentie in Davos dat doet voor de wereldeconomie. Vooraanstaande sprekers op het Forum zullen onder meer zijn: Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland; Dr. Rajendra Pachauri, Voorzitter, Intergouvernementele Werkgroep inzake
Klimaatverandering van de Verenigde Naties (UN IPCC); Yvo de Boer, directiesecretaris van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC); Thomas Enders, algemeen directeur van Airbus; Thierry Morin, algemeen directeur van Valeo; Hartmut Mehdorn, algemeen directeur van de Duitse Spoorwegen (Deutsche Bahn) and Nobuo Tanaka, uitvoerend directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Platform voor het werken aan een wereldwijde consensus

"Dit is een bijzonder belangrijk forum over mobiliteit en vervoer voor de politiek, de industrie en de burgermaatschappij", zei de secretaris-generaal van het International Transport Forum. "Dit is de plaats en het platform waar wij kunnen werken aan een wereldwijde consensus over de uitdagingen waar de industrie voor staat."

De conferentie zal drie dagen duren en zal gaan over kernvragen, zoals: hoe lidstaten energie-efficiëntie kunnen bevorderen en in de toekomst een lage koolstofuitstoot kunnen bereiken. Andere belangrijke onderwerpen die aan de orde zullen komen, zijn: veranderingen in het gedrag bij passagiersvervoer , verminderen van CO2-uitstoot bij goederenvervoer en in opkomende economieën. Volgens Short zijn er "geen eenvoudige antwoorden op deze vragen", zoals de huidige discussie over biobrandstoffen aangeeft. "Wij kunnen dit alleen bereiken door gemeenschappelijke overeenkomsten voor aanbevelingen en oplossingen: zijn wij in staat de uitdagingen van klimaatverandering gesteld aan de vervoersindustrie het hoofd te bieden?" De topconferentie van het jaar voor vervoer: het International Transport Forum 2008.

Het International Transport Forum is een onderdeel van de OECD en is de opvolger van de Europese Conferentie van Vervoersministers (ECMT), die in 1953 werd opgericht. De organisatie heeft zijn hoofdkwartier in Parijs en telt op dit ogenblik 53 ledenlanden, waaronder alle leden van de OECD.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Directeur communicatie
Michael ZIRPEL
Tel: +33-1-45-24-95-96
email: michael.zirpel@oecd.org

Postadres:

2 rue André Pascal
F-75775 Paris Cedex 16
Fax: +33-1-45-24-13-22-97-42
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Directeur communicatie, Michael ZIRPEL, Tel: +33-1-45-24-95-96, email: michael.zirpel@oecd.org; Postadres: 2 rue André Pascal, F-75775 Paris Cedex 16, Fax: +33-1-45-24-13-22-97-42