Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 25 mei 2008

Uniek kastje geheel in stijl gerestaureerd

Op woensdag 28 mei om 16.00 uur ontvangt gemeentesecretaris J.C.M. Cox enkele mensen die bij de restauratie van dit unieke kastje betrokken waren, waaronder de echtgenote van de restauratiearchitect J. Schipper.

De heer Schipper kocht dit kastje in 1995 in het buurtschap Haaldersbeek in de Zaanstreek, vlakbij de Zaanse Schans. Het is een soort aanrechtkastje uit de 18e/19e eeuw, dat in Noord-Holland boven het IJ gewoonlijk in de keuken van een burgermanswoning stond. De twee eiken deurtjes zijn beschilderd met een voorstelling van een Heilige. Links de afbeelding van de Heilige Laurentius en rechts de Heilige Elisabeth. Een figurale beschildering is echter uitzonderlijk, zeker met afbeeldingen van heiligen. Omdat Alkmaar de Laurentiuskerk en het Elisabethgasthuis heeft, mag verondersteld worden dat het kastje in Alkmaar is gemaakt en beschilderd. De heer Schipper heeft het kastje na zijn pensionering laten restaureren en aan de gemeente Alkmaar aangeboden. Het kastje heeft nu een plaats gekregen in de Besognekamer van het stadhuis.

Aanrechtkastje

Het meubelstuk diende voor het bereiden van de maaltijden en bevatte verder bergruimte voor potten en pannen in de kastjes en voor lepels, vorken en messen in laden. Vaak was een aparte ruimte aanwezig voor het bergen van lange turf, de turfpomp geheten. Het bovenblad kon worden gebruikt voor de bereiding van de dagelijkse maaltijd, toen vaste aanrechten met een marmeren bovenblad nog slechts in rijkere stadshuizen aanwezig waren. Met uitzondering van de beide deurtjes is het gehele kastje gemaakt van grenenhout. Hoewel dergelijke kastjes meestal in een vlakke kleur waren geverfd, werden deze tevens vaak gemarmerd of ge-eikenhout.