Unicef



Nederland tekent clusterbommenverdrag

28 mei 2008 - Tegen alle verwachtingen in hebben de meeste van de 100 landen die in Dublin afspraken maken over clusterbommen, besloten tot een algeheel verbod op clustermunitie. Nederland zal het akkoord ondertekenen.

Onder de landen die het verdrag niet tekenen, zijn de Verenigde Staten, China, Israël en Rusland. Groot-Brittannië is wel onder de ondertekenaars.

Het akkoord gaat veel verder dan werd verwacht. Ook het Nederlandse leger zal nu de clustermunitie wegdoen, inclusief de bommen onder de Apache-helikopters. Minister Van Middelkoop van Defensie spreekt van een historisch moment.

Handtekeningenactie
Unicef is een van de vele humanitaire organisaties die bij de Nederlandse overheid heeft aangedrongen op een verbod op clusterbommen. In november 2007 hield Unicef onder de Nederlandse bevolking een handtekeningenactie om dit verzoek kracht bij te zetten. Er zijn 21.410 handtekeningen opgehaald, die aan minister Van Middelkoop zijn aangeboden. IKV Pax Christi voerde onder meer vlak voor aanvang van de conferentie in Dublin actie tegen clusterbommen.

Clusterbommen bestaan uit soms honderden kleine bommen of 'bomlets' die zich over een groot gebied verspreiden als een clusterbom wordt afgevuurd. De bomlets gaan lang niet altijd direct af, waardoor ze lange tijd een grote bedreiging voor de bevolking vormen. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van ongelukken met deze bommen, omdat ze er vaak uitzien als speelgoed.

De Nederlandse regering was tot voor kort niet bereid om van het gebruik van alle soorten clusterbommen af te zien. Het Nederlandse leger kon nog gebruikmaken van clusterbommen die door Apache-helikopters kunnen worden afgevuurd, maar ook deze munitie zal dus nu niet meer gebruikt worden.

Bron: ANP, Unicef