Socialistische Partij Groningen

Bouw Plutolaan: van zeven naar vijf lagen

28-05-2008 * Vanavond werd er in de gemeenteraad besloten over het bouwplan Plutolaan op de plek van de voormalige K. ter Laan-school. De geplande bouw moet komen tussen de jongerenflat aan de Zonnelaan en de flat aan de Planetenlaan. Het plan was om bebouwing van zeven hoog te realiseren. Te hoog vind de SP, een voorstel om er vijf bouwlagen van te maken kreeg een meerderheid. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan bezwaren van bewoners.

De stad heeft behoefte aan betaalbare huurwoningen. Op de plek van de voormalige K. ter Laan-school staan die woningen gepland. Met name aan sociale gezinswoningen is een tekort. Op deze locatie wil De Huismeesters zeven van die sociale gezinswoningen bouwen. De bouw moet echter wel in de omgeving passen. Met het geplande blok van zeven lagen was dat volgens de SP niet het geval. SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf: "het appartementenblok wordt te hoog. De voornaamste klacht die we steeds hoorden was de hoogte. En het gaat niet alleen om het feit dat veel bewoners dit zeggen. Ieder kan zien dat in een beperkte ruimte een massief bouwblok wordt geplaatst, te dicht op de omgeving."

Zeven bouwlagen was voor de SP onacceptabel op deze plek. "De SP zal tegen de hoogte van 7 lagen stemmen" zei Schaaf. Daarop diende de SP samen met de VVD, GroenLinks en het CDA een amendement in waarin wordt geregeld dat de bebouwing maximaal vijf hoog mag zijn. Dat amendement kon op een ruime meerderheid rekenen. Het resultaat is dat er nu een blok sociale woningen van vijf lagen komen en zeven sociale gezinswoningen gebouwd gaan worden. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren van omwonenden en past de bebouwing volgens de SP in de omgeving.

Zie ook:
* Dossier wonen
* Dossier van Schaaf