Gemeente Twenterand


Opening Meldpunt Schulden

Op woensdag 28 mei heeft de gemeente Twenterand het Meldpunt Schulden geopend. Dit Meldpunt heeft als doel te voorkomen dat mensen met een laag inkomen te diep in de schulden raken. "Als gemeente willen wij die mensen, sneller in beeld brengen, zodat wij ze kunnen helpen," aldus wethouder Van Abbema. "Deze laagdrempelige voorziening is een langgekoesterde wens om snel in te kunnen grijpen," zo benadrukt de wethouder het belang van het Meldpunt.

Groepen met een minimum inkomen komen na verloop van tijd in de problemen doordat het inkomen onvoldoende mogelijkheden biedt om te reserveren voor incidentele, onverwachtse uitgaven. Bovendien hebben die mensen vaak te maken met overlevingsschulden. Dit houdt in dat een tekort op het huishoudbudget wordt gecompenseerd door het uitstellen van betalingen, het kopen op afbetaling en het afsluiten van leningen. Van Abbema: "Helaas ervaren deze mensen een te grote afstand tot de Stadsbank. Het Meldpunt Schulden is een toegankelijker voorziening waar hulp in een eerder stadium gegeven kan worden. Hiermee kan voorkomen worden dat mensen dieper wegzakken in hun problemen."

De gemeente maakt daarbij ook gebruik van signalen van woningbouwcorporaties, energiebedrijven enz. Het Meldpunt Schulden krijgt een bericht dat mensen hun huur- of energierekening niet meer betalen. Voor het Meldpunt is dat het teken om die mensen in de gaten te houden, want het gaat hier om primaire levensbehoeften. Het is dus een vorm van preventie schuldhulpverlening. "En dat ligt in het verlengde van het beleid van ons kabinet, dat die preventieve schuldhulpverlening ook als prioriteit heeft," zo besluit Van Abbema.

Het Meldpunt Schulden is telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren op telefoonnummer 0546-840840.