Gemeente Beuningen


Welstandscommissie wordt Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Wanneer u een aanvraag voor een bouwvergunning indient, wordt uw aanvraag aan de welstandscommissie voorgelegd. De commissie toetst sinds 2004 het bouwplan aan de voorwaarden welke staan in de welstandsnota.

Door ervaring en veranderde inzichten is er een nieuwe nota gemaakt. Deze nota heet voortaan Nota Ruimtelijke Kwaliteit en de commissie heet voortaan Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Deze naamsverandering is in het leven geroepen om kenbaar te maken dat de commissie een nauwe samenhang krijgt met monumentenzorg, stedenbouw, openbare ruimte en architectuur.

Deelgebieden

In de nieuwe nota is de gemeente opgedeeld in tien deelgebieden. Dit zijn:

buitengebied

projectmatige woonbuurten

individuele woonbuurten

thematische woonbuurten

bedrijventerrein

de Heuve Shoppingpark

centrumvoorzieningen/winkelcentra

recreatieterreinen, sportcomplexen, begraafplaatsen

Per deelgebied wordt een beschrijving gegeven van de stedenbouwkundige kenmerken en de kenmerken van de bebouwing. Vervolgens komen de beleidsuitgangspunten aan de orde. Per deelgebied wordt aangegeven welk toetsniveau van toepassing is en welke criteria daarbij horen. Als deze criteria in strijd zijn met een bestemmingsplan, gaat het bestemmingsplan voor. Per deelgebied is een kaart opgenomen die inzicht geeft welke gebieden er onder vallen.

Sneltoetscriteria
Een bouwaanvraag voor een aantal specifieke bouwwerken, zoals dakkapellen, erfafscheidingen, aanbouwen en bijgebouwen, worden in eerste instantie getoetst aan de sneltoetscriteria uit de nota. In de nieuwe nota zijn de sneltoetscriteria vervangen door meer gebruiksvriendelijke criteria. Hierbij is gebruik gemaakt van de modelcriteria, opgesteld door het Gelders Genootschap. Doordat veel gemeenten in de regio van dit model gebruik maken, ontstaat rechtsgelijkheid en eenduidigheid.
De criteria zijn aangepast aan de actuele ruimtelijke en bestuurlijke situatie door criteria op te nemen voor bouwwerken als airco-units, vlonders en keerwanden.

Reclamebeleid
De grootste verandering is het opnemen van het reclamebeleid in de nieuwe nota. Er is een algemene lijst opgenomen waaraan alle reclame-uitingen moeten voldoen. Ook gelden per deelgebied specifieke aanvullende voorwaarden.

Nota inzien
De Nota Ruimtelijke Kwaliteit treedt op 28 mei 2008 in werking en is in te zien in het gemeentehuis. De nota is tegen een vergoeding op cd te verkrijgen.