Nieuwe APK-frequentie bespaart Nederland miljoenen euro's

29/05/2008 10:42

RDW

"De nieuwe APK-frequentie levert een lastenverlichting van ettelijke tientallen miljoenen op." Dat zegt RDW-directeur Johan Hakkenberg in het jaarverslag over het jaar 2007. "Het vorige kabinet had al aangedrongen op 25 procent lastenverlichting voor bedrijven en burgers. Dit is vooral gevonden in de APK."

Meer digitaal, minder lasten

Sinds 2003 werkt de RDW er hard aan om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen. Om die reden biedt de organisatie steeds meer diensten digitaal aan. Tot eind 2007 is al een reductie bereikt van ruim 99 miljoen euro. Uitgesplitst naar bedrijven en burger is dit respectievelijk bijna 62 miljoen en ruim 37 miljoen euro. Ook in 2007 heeft de RDW zijn taken weer efficiënter uitgevoerd. De RDW-tarieven zijn hierdoor met gemiddeld 2,5% gedaald. Verwacht wordt dat deze trend doorzet in 2008.

Uitbreiding digitale diensten

De RDW heeft zijn digitale diensten in 2007 wederom uitgebreid. Door het intypen van het kenteken op www.rdw.nl kan iedereen nu ook milieu-informatie opvragen over voertuigen, zoals de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik. Ook kan iedereen kijken of zijn voertuig als verzekerd geregistreerd staat. Een juiste registratie van verzekeringsgegevens voorkomt boetes bij registercontroles.

Hoe relevant deze gegevens zijn voor voertuigbezitters blijkt wel uit de explosieve stijging van het gebruik van deze applicatie. In 2005 was het aantal gebruikers nog 15 miljoen. Over heel 2007 werd de kentekenapplicatie zo'n 28,5 miljoen keer aangeklikt. Naar verwachting stijgt dit in 2008 tot 36 miljoen.

Sinds 2007 is het ook mogelijk geworden om via de RDW-site een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. Als dat voor acht uur 's avonds is gedaan, wordt het nieuwe kentekenbewijs al de volgende werkdag verzonden. Voorheen moest iemand hiervoor naar het Postkantoor.

Daarnaast is sinds januari 2008 het landelijk fietsendiefstalregister te raadplegen via de RDW-site. Hier kan iemand controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat.

Nieuwe herinneringsbrief

Vorig jaar heeft de RDW de APK-herinneringsbrief een opvallend nieuw uiterlijk gegeven. Voertuigeigenaren krijgen deze brief zes weken voordat hun auto APK gekeurd moet zijn. Bij de brief zit een brochure waarin de APK wordt uitgelegd. Ook is een afsprakenkaart bijgesloten waarmee voertuigeigenaren heldere afspraken kunnen maken met garagehouders. Bijvoorbeeld over het maximumbedrag waarvoor reparaties mogen worden uitgevoerd. Al deze informatie en meer is ook na te lezen op www.apk.nl.

Het is belangrijk dat de voertuigeigenaar uitgaat van de herinneringsbrief van de RDW, omdat er na de ingang van de nieuwe APK-frequentie voor een deel van het personenautopark misverstanden waren ontstaan. Sinds 2007 vindt er 100% handhaving plaats op de APK, oftewel als iemand niet tijdig zijn auto laat keuren ontvangt hij automatisch een boete. Natuurlijk kan iedereen ook via de internetsite van de RDW opzoeken wat de APK-vervaldatum is van zijn auto.





http://www.rdw.nl




RDW