Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 20 maart 2008

MY CITY BUDAPEST
Een culturele uitwisseling tussen twee hoofdsteden In februari vond in Boedapest een zeer succesvol verlopen festival plaats onder de titel `My City Amsterdam'. Van 29 tot 31 mei staat Amsterdam in het teken van `My City Budapest'. Een gevarieerd programma met muziek, films en lezingen toont een dwarsdoorsnede van de nieuwe cultuur van een stad die in snel tempo uitgroeit tot het centrum van popcultuur in het `nieuwe' Europa. Programmaonderdelen vinden plaats in de Melkweg, het Concertgebouw en de Sugarfactory.
Op donderdag vinden tijdens My City Budapest in de Melkweg optredens plaats van de Hongaarse grootheden Quimby en de Erik Sumo Band (pop/rock). Op vrijdag staat een Szigetfeest op het programma met Irie Maffia (ska/reggae), Goulash Exotica (Balkan) en, in het kader van de uitwisseling, de Amsterdam Klezmer Band. In de kleine zaal van het Concertgebouw zijn optredens van meester violist Lajko Félix en de zangeres Pálya Bea en in de Sugar Factory vindt een avond met Hongaarse elektronica en poppentheater plaats. Verder staat een lezing/presentatie over de schrijver Sándor Márai op het programma en is de veelbesproken Hongaarse regisseur György Pálfi te gast. Naast de vertoning van zijn recente film `Taxidermia' waarmee hij voor zowel ophef als veel lof zorgde, is ook zijn eerdere meesterwerkje `Hukkle' te zien en zal een `rough cut' van zijn nieuwste film worden vertoond.
Initiatiefnemers van de uitwisseling zijn de Amsterdamse Melkweg en A38 uit Boedapest. Deze organisatie, gevestigd op een voormalig Oekraïens vrachtschip in de Donau, was initiatiefnemer van vier eerdere `My City' projecten met Belgrado, Praag, Moskou en Warschau. De samenwerking met de Melkweg vloeit voort uit een eerdere samenwerking in 2004, tijdens het uitwisselingsprogramma `Thinking Forward'. In 2006 en 2007 vond in de Melkweg het eendaagse festival `Budapest Wunderground' plaats, als opwarmer voor het Sziget festival in Boedapest. Deze evenementen zijn net als My City Budapest tot stand gekomen in samenwerking met Boedapest.net, de Nederlandse promotor van Sziget.
Hieronder volgt een overzicht van het programma van My City Budapest. Voor meer informatie zie http://www.boedapest.net/projecten en www.melkweg.nl

Dag 1: 29 MEI, Melkweg en Concertgebouw

Met Quimby en de Erik Sumo Band staan vanavond twee van de beste live performers uit de Hongaarse pop/rockmuziek op het podium van de Melkweg. Beide bands maken gebruik van blazers en een sterke ritmesectie. Het nacht programma worden verzorgd door dj Maestro met Blue Note Trip to Budapest (nog niet bevestigd). In het Concertgebouw staat een optreden op het programma van de jonge Hongaarse vioolvirtuoos Lajkó Felix.
Lajko Felix (Concertgebouw, Kleine Zaal, 20.15)
Naast een groot aantal samenwerkingen met o.a. Min Tanaka, Boban Markovic en Noir Desir, is Lajko Félix tegenwoordig vooral actief als solomuzikant. De in 1974 geboren Hongaarse Joegoslaaf bespeelt pas vanaf 12 jarige leeftijd de viool en heeft sindsdien optredens verzorgd in alle grote steden van Europa. Folk, jazz, zigeunermuziek en klezmer worden wel genoemd als invloeden, maar het meest kenmerkend nog is het jachtige en bezeten spel van Félix Lajkó. Als violist overtreedt Lajkó alle klassieke wetten, maar na een concert laat hij zijn publiek, klassiek geschoold of niet, met stomheid geslagen achter, en het podium bezaaid met de haren van zijn strijkstok. Budapest Retro (Melkweg, Oude Zaal, 20.00)
DJ/VJ Performance van DJ Sanyi en VJ Lee Unflyable over het Boedapest van de gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Lee Unflyable is een bekende VJ in Hongarije die naast zijn VJ-activiteiten ook werkt levert voor dansgroepen, kunstprojecten, films en literaire evenementen. Als VJ trad hij buiten Hongarije op in o.a.. Berlin (Home Base, Pfeffenberg, Kulturbrauerei), Amsterdam (Felix Meritis, Frascatti), Frankrijk (Avignon, Dijon), Londen (Lift Festival). Quimby (Melkweg, Oude Zaal, 20.45)
Quimby start in 1991als een engeltalige band en is sterk beïnvloed door enerzijds industriële rock en anderzijds oude chansons en de muziek van Kurt Weil. Vanaf 1995, na een trip naar New York, besluit de band verder alleen nog in het Hongaars te zingen. De populariteit van de band stijgt enorm en de literaire teksten van zanger/schrijver/gitarist Tibor Kiss worden als gedichten gedragen. De bezetting: gitaar, dubbele percussie, bas, toetsen, trompet , viool. Na een aantal succesvolle albums stopt de band in 2001. Pas in 2005 komt er weer een nieuw album, Kilégzés, met duidelijke southern rock/blues invloeden. Live is de band sterker dan ooit tevoren maar de Hongaarse taal is een belemmering voor een internationale doorbraak. Toch gaf Quimby de laatste jaren een aantal concerten in Berlijn, Wenen, Brussel en Amsterdam. www.quimby.hu Erik Sumo Band (Melkweg, Oude Zaal, 22.30)
Ambrus Tövisházi alias Erik Sumo speelt onder meerder pseudoniemen in meerdere bands. Ook werkte hij aan kleine muziekprojecten waaronder de soundtrack van The Real Santa een bescheiden internationale house hit. De Erik Sumo Band bestaat uit 7 man en heeft tot noch toe drie albums uitgebracht. De muziek zweeft tussen acid jazz en future blues, maar ook wordt er geflirt met traditionele muziek, dance, dub, western en post-punk; variatie is de regel. De teksten zijn overwegend in het Engels. Over het algemeen laat Erik Sumo zich bijgestaan door de Hongaarse zangeres Erzsi Kiss. www.eriksumo.hu
Dag 2: 30 MEI, Melkweg
Maar liefst 5000 Nederlanders trokken vorig jaar naar Boedapest voor Sziget, het grootste festival van Europa. Met Irie Maffia, de Amsterdam Klezmer Band en Goulash Exotica staat My City Budapest vanavond in het teken van een Szigetparty. Het Hongaarse Irie Maffia begint met een feestelijke mix van reggae en ska en wordt gevolgd door de Amsterdam Klezmer Band die op Sziget vorig jaar een tent met meer dan duizend Nederlanders totaal plat speelden. Goulash Exotica maakt het feest af met een bijzondere Hongaarse balkan party, waarbij de 3 dj's worden bijgestaan door 4 live muzikanten. Onder de aanwezigen worden 3 Szigetkaarten verloot. Vraaggesprek met Palfi György (Melkweg, Cinema, 19.00) De Hongaarse regisseur György Pálfi werd in 1974 in Boedapest geboren en studeerde in 2000 af aan de filmacademie. Verscheidene van zijn korte films werden al gedurende zijn studie geselecteerd voor festivals. Zijn speelfilmdebuut Hukkle won een groot aantal prijzen waaronder de nationale

Hongaarse debuutprijs en in 2002 de European Film Award for Discovery. Ook de Nederlandse pers was unaniem enthousiast. Pálfi´s tweede film', Taxidermia, een drieluik over een oversekste soldaat, een vreetvraat kampioen en een dierenopzetter werd internationaal zeer lovend ontvangen. Momenteel werkt Pálfi aan zijn derde film "Paradicsom" waarvan de ruwe versie tijdens My City Budapest voorafgaand aan het vraaggesprek met de regisseur voor de eerst maal aan publiek zal worden vertoond.
Budapest Retro (Melkweg, Oude Zaal, 20.00)
DJ/VJ Performance van DJ Sanyi en VJ Lee Unflyable over het Boedapest uit de jaren zestig en zeventig. De beelden bieden onverwachte beelden van minirokjes, plastic design en sportieve trabantjes en wilde haren in de vreemde wereld van achter het Gordijn. Irie Maffia (Melkweg, Oude Zaal, 20.30)
In Boedapest heeft Irie Maffia in haar driejarig bestaan een grote schare fans opgebouwd. De optredens worden gedragen door een energieke mix van reggae, hip-hop, rock en funk. Leden van andere Hongaarse bands uit de rock, ska en jazz scene (o.a. Pannonia Allstar Orchestra, Brains en Zuboly) treden met grote regelmaat op als gastmuzikanten. Op Rototom Sunsplash festivalcompetitie eindigde Irie Maffia als tweede, in februari speelde de band samen met het Nederlandse Ziggi. Amsterdam Klezmer Band (Melkweg, Oude Zaal, 22.15) De Amsterdamse feestvirtuozen speelden in februari tijdens My City Amsterdam voor een enthousiast Hongaars publiek, in het jaar daarvoor verzorgden ze één van de meest geruchtmakende optredens van Sziget 2007. Het repertoire van de Amsterdam Klezmer Band bestaat op dit moment nog slechts voor een deel uit traditionals uit Balkan- en Klezmeroverlevering. Het grootste deel van het AKB repertoire is van de hand van de bandleden zelf, die zonder uitzondering allemaal hun eigen muzikale bijdrage leveren aan een steeds maar groeiende melting pot van aanstekelijke Balkan-zigeuner- klezmer crossovers. Op deze manier tracht de band de door hun zo geliefde Oost-Europese tradities nieuw leven in te blazen en vormt ze een brug tussen beide hoofdsteden. De bandleden zijn jonge gedreven musici en hebben hun sporen in het Nederlandse en Europese club-en festivalcircuit ruimschoots verdiend..
Goulash Exotica (Melkweg, Oude Zaal, 0.00)
In 2005 initieerde nestor DJ Jutasi samen met DJ's Suefo en Nafta het project Goulash Exotica: een fusion van Balkanbeats, klassieke Hongaarse ritmes, rock en breakbeat en improvisaties van de flamboyante muzikant Maszkura die de dansvloer overtrekt met o.a. accordeon en jew's-harp. In 2007 is het team uitgebreid met een percussionist, een contrabasspeler en een violist. Het Goulash Exotica concept is een groot succes in de Midden en Oost Europa als logisch vervolg op de traditionele Balkanbeat feesten
Dag 3: 31 MEI, Sugarfactory en Concertgebouw
In Budapest zijn de Hypnosis party's een begrip geworden. Naast vijf van Boedapest's beste dj's, Palotai, Fine Cut Bodies, Mango, Marvin en Grasshop, wordt deze avond opgeluisterd met de animaties en poppenspel van Hypnosis poppentheater. Tijdens deze avond zullen vier vrijkaarten voor het Hongaarse Balaton Sound festival worden verloot. In het Concertgebouw staat een optredens van de zangeres Pálya Bea en haar band op het programma, Béate wordt gezien als de belangrijkste vernieuwer binnen de Hongaarse traditionale muziek. Lezing over Sandor Márai (Sugarfactory, 16.30)
De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) geldt sinds de recente herontdekking van zijn romans als één van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Uitgeverij Wereldbibliotheek heeft in april 2000 de eerste vertaalde titel van Sándor Márai uitgegeven, Gloed. Deze titel is nog steeds zeer geliefd bij de lezers - er zijn tot en met maart 2008 al meer dan 200.000 exemplaren van deze titel verkocht, onlangs is de 32e druk verschenen. Ook de andere titels van Sándor Márai zijn uitermate succesvol en kennen meerdere herdukken en florissante verkoopcijfers. Er zijn al 3 boeken van Sándor Márai bewerkt voor toneel en met groot succes: de toneelvoorstelling Gloed werd in 2003 bekroond met de NRC Toneelpublieksprijs. Momenteel is De gravin van Parma in de theaters te bewonderen met Carice van Houten en Pierre Bokma in de hoofdrol - ook de toneelvoorstelling van Kentering van een huwelijk was zeer succesvol.

Voorafgaand aan de lazing zal een dj/vj presentatie worden verzorgd met unieke beeld- en geluidopnamen Sandor Márai en filmfragmenten met oude beelden van Boedapest en Kassa zoals beschreven in Márai's werk en muziek uit die tijd. Vervolgens zal de Hongaarse Márai-kenner Marcel Sebok vertellen over het leven van Márai en het belang van zijn werk. Speciaal voor de gelegenheid vertaalde passages uit de in Hongarije zeer geliefde dagboeken van Márai zullen worden voorgelezen door een Nederlandse acteur. Tenslotte is er mogelijkheid voor het publiek tot het stellen van vragen. Pálya Bea (Concertgebouw, Kleine Zaal, 20.15)
Beata Palya is de nieuwe crossover-zangsensatie uit Hongarije. Een groot publiek is wereldwijd reeds in de ban geraakt van haar magische stem en haar vernieuwende fusion-creaties, zoals ze eerder bewees in de Melkweg, het BIMhuis en op het Amsterdam Roots festival. Beata Palya creëert een nieuwe soort wereldmuziekmix en een nieuwe Balkangroove, met sterke Hongaarse, zigeunse, Bulgaarse en Indiase wortels. Palya en haar band brengen nieuwe muziek van grote artistieke kwaliteit, vindingrijke avant-garde-jazz, geraffineerde vocale en instrumentale improvisaties en spannende Balkanritmes.
Budapest Hypnosis: DJ's en poppentheater (Sugarfactory, 22.00-5.00) -Marvin (22.00-23.30)
Als eigenaar van de populairste underground CD-winkel in Boedapest beschikt Marvin over de beste collectie Hongaarse muziek van Hongarije. Bovendien is hij één van de beste House DJ's van het land en de man achter United Colours of House.
-Fine Cut Bodies (23.30-01.00)
Als DJ en live-act was Fine Cut Bodies (Attila Fodor) dé openbaring van het VOLT Festival 2007. Attila is één van de founders van Chi Recordings en maakt de laatste 2 jaar furore met zijn live-acts in Australië, de USA en Europa. In Nederland trad Fine Cut Bodies eerder op tijdens Budapest Wunderground in 2006.
-Grasshop (01.00-2.30)/Hypnosis poppentheater (01.00-1.30) Grasshop is de belangrijkste vertegenwoordiger van de breakbeat scene in Hongarije., nog altijd de belangrijkste stroming in de Hongaarse electronische muziek. Ook is Grasshop initiatiefnemer van de in Hongarije zeer succesvolle Hypnosis show. Het concept van Hypnosis is een cross-over tussen poppentheater en dance waarbij poppenspelers, muzikanten, dj's en vj's een half uur durende show verzorgen.
-Palotai (02.30-04.00)
De vader van de Hongaarse underground DJ-scene begon naam te maken als DJ in de jaren negentig en is de oprichter van Tilos Radio, het belangrijkste independent radiostation van Hongarije. Tegenwoordig wordt hij in Hongarije (maar ook in de rest van Europa) erkent als de beste Hongaarse DJ, moeiteloos schuivend tussen ethno, ambient, dub, drum'n'bass, breakbeat, electro, minimal en dubstep. Palotai trad in 2006 voor het laatst in Nederland op tijdens Budapest Wunderground in de Melkweg en het Waterloo festival in Rotterdam.
-Mango (04.00-05.00)
Mango is de belangrijkste man in de Boedapest underground hip-hop scene. Zijn label en optredens zijn altijd de basis voor de hip-hop community in Boedapest, ook al experimenteert hij ver buiten de grenzen van het genre. Zijn excentriciteit en scratch kwaliteiten maken dat hij ook buiten de hip-hop scene zeer wordt gewaardeerd.


---- --