Myanmar: Unicef herstelt scholen

28 mei 2008, Yangon - De regering van Myanmar heeft Unicef gevraagd om haar te helpen bij de heropening van scholen in een aantal door cycloon Nargis getroffen gebieden. De scholen moeten op 2 juni - als het nieuwe schooljaar begint - weer open zijn.

Unicef richt zich hierbij op beschadigde en verwoeste scholen in gebieden die nog niet door hulporganisaties zijn bereikt. Hier werken Unicef, het Myanmarese ministerie van Onderwijs en dorpelingen samen bij de verdeling van materialen om de scholen te herstellen. Daarnaast zijn er ook schoolspullen, lesmaterialen en materialen voor sport en spel verdeeld. Als scholen niet kunnen worden hersteld, zorgt Unicef voor tentscholen. Het gaat om minstens 1.000 tenten.

In zeven dorpen in de provincie Irrawaddy en één dorp in de provincie Yangon gaan de scholen een maand later open, omdat hier de schade groter is dan elders. In totaal zijn meer dan 4.000 basisscholen door cycloon Nargis beschadigd of verwoest. Hierdoor zijn ongeveer 1,1 miljoen kinderen gedupeerd.

In 2006 heeft Unicef een boek laten maken, bedoeld voor het opbouwen van zelfvertrouwen bij de schoolkinderen in Myanmar. Dit boek zal worden herdrukt en onder alle klassen van de scholen in de getroffen gebieden worden verspreid.

Ook aan de allerkleinsten worden gedacht. Unicef steunt in Myanmar kinderdagverblijven voor kinderen tot vijf jaar. Ook het herstel van deze verblijven zal door Unicef worden gefinancierd. Kinderen die al voor de cycloon niet (meer) naar school gingen, krijgen van Unicef ook onderwijsmaterialen. Het gaat in het rampgebied om 3.000 'drop outs'. Het aantal kinderen dat in Myanmar geen onderwijs volgt, is overigens vrij laag. 82 procent van de kinderen (zowel jongens als meisjes) gaat naar de basisschool. De bevolking van Myanmar vindt onderwijs voor hun kinderen in het algemeen zeer belangrijk.