Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Perspectiefnota 2009-2012

Perspectiefnota 2009-2012

Krapper bij kas, maar toch nog enige ruimte.

De gemeente Smallingerland komt de komende jaren krapper bij kas te zitten dan was voorzien. Met name de structurele ruimte neemt af. De belangrijkste oorzaak daarvoor zijn de sterker dan verwacht gestegen prijzen en loonkosten. Het gaat hierbij niet alleen om de stijging voor 2009, maar ook om een inhaalslag voor 2007 en 2008. Toch ziet het college van b en w mogelijkheden om structureel EUR 76.000 extra te begroten en éénmalig ruim EUR 9 miljoen vrij te maken voor diverse nieuwe projecten.

In november stemde de raad al in met structureel ca. EUR 2,3 miljoen en éénmalig ruim EUR 24 miljoen voor de komende vier jaar. In totaal is er nu dus voor projecten en nieuw beleid de komende vier jaar een bedrag van structureel EUR 2,4 miljoen en eenmalig bijna EUR 35 miljoen gereserveerd. Dat blijkt uit de Perspectiefnota 2009-2012, die het college op 28 mei 2008 aan de raad heeft toegezonden.

Wilt u de gehele nota inzien, klik dan hier. Zie het origineel

In de perspectiefnota geeft het college een overzicht van de ontwikkeling van de financiële situatie van de gemeente in de komende vier jaar. Dat gebeurt op basis van de nu bekende gegevens. Er zitten daarom nog een aantal aannames en onzekerheden in de financiële doorkijk naar de komende periode. Zo is nog niet volledig bekend op welke bijdrage de gemeente kan rekenen van het rijk uit het zogenaamde gemeentefonds. Dit wordt meegenomen in het zogenaamde Beleidsplan. De raad behandelt dit stuk in november en stelt daarmee officieel de begroting voor 2009 vast.

In de perspectiefnota doet het college verschillende voorstellen voor nieuw beleid. De belangrijkste eenmalige daarvan zijn: EUR 2,85 miljoen voor Verkeersmaatregelen
EUR 2,5 miljoen voor het Meer bij Oudega
EUR 1,7 miljoen voor Zwembad De Welle
EUR 1,17 miljoen voor Caparis
EUR 1 miljoen voor het Thalenpark

Structureel (dus jaarlijks terugkerend) stelt het college voor: EUR 16.000 voor het project Gezonde school
EUR 20.000 voor de nieuwjaarsbijeenkomst
EUR 40.000 voor een bezwarencommissie voor de WWB en WMO

In november vorig jaar besloot de raad al ruim EUR 160.000 per jaar te reserveren voor het minimabeleid en startersleningen. Daarnaast besloot de raad eerder al in de komende periode aanzienlijke structurele bedragen beschikbaar te stellen voor o.a. cultuur en onderwijshuisvesting.
Als gevolg van de stijging van lonen en prijzen stelt het college voor in 2009 de lokale belastingen te verhogen met gemiddeld 3,7%. Daar staat tegenover dat de afvalstoffenheffing in 2009 misschien voor de derde keer op rij kan worden verlaagd. Over de omvang van deze verlaging kan in het najaar uitsluitsel worden gegeven. Het vorige beleidsplan (2008-2011) sloot met een structurele ruimte van EUR 1 miljoen en een éénmalige ruimte van EUR 12,6 miljoen. De perspectiefnota sluit met ruim EUR 300.000 structurele ruimte en EUR 5, 8 miljoen éénmalig. Ruimte in de meerjarenbegroting is nodig om eventuele tegenvallers in de komende jaren op te kunnen vangen en om nieuwe plannen te kunnen realiseren. In het verleden hanteerde het college een "ondergrens" van EUR 0,6 miljoen structureel en EUR 5 miljoen éénmalig.