Gemeente Geldermalsen

IJsbrand Chardon heeft zin in het WK Vierspannen!

30 mei 2008 - Op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd vindt van woensdag 3 tot en met zondag 7 september 2008 het wereldkampioenschap vierspannen plaats.

Voor vierspanrijders is het wereldkampioenschap de climax van het buitenseizoen, waar iedere internationale professional het hele seizoen naar toe heeft gewerkt. IJsbrand Chardon is erbij als kopman van de Nederlandse afvaardiging.

Vier paarden, één menner en twee grooms
Het is onbetwist de meest spectaculaire discipline van de paardensport. Met vier paarden voor een koets, met op de bok de menner en achterop twee grooms, gaat het om snelheid, wendbaarheid, gehoorzaamheid en kracht. Meester in de sport is onbetwist IJsbrand Chardon, drievoudig Wereldkampioen en al twintig jaar de beste vierspanrijder van Nederland. De menner uit Den Hoorn won de openingswedstrijd van het Nederlandse outdoorseizoen in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas.
Chardon: We gaan er keihard aan werken om ook bij de WK een goed figuur te slaan, zowel individueel als met het landenteam. Ik heb het WK al drie keer gewonnen, maar het blijft toch een spannende strijd, ook dit jaar weer. Ik denk dat een plaats bij de eerste vier reëel haalbaar moet zijn. Dat het evenement dit jaar in eigen land is en ook nog op een toplocatie, maakt het wel veel specialer om mee te rijden. De verwachting is toch dat er zon 80.000 mensen publiek zullen komen en dat is fantastisch! Ik denk dat dit één van mijn mooiste WKs zal worden. Ik heb er héél veel zin in en ben er helemaal klaar voor!

Enthousiaste actieve vrijwilligers
Niet alleen de vierspanrijders zijn zich aan het voorbereiden op het aanstaande Wereldkampioenschap in Beesd. Ook organisatorisch wordt er ongelooflijk veel werk verricht. Een belangrijk onderdeel is de parcoursbouw. Een groot aantal enthousiaste mensportliefhebbers, overwegend lid van de zeer actieve menvereniging Waal en Linge, zijn als vrijwilliger actief om WK-parcoursbouwer Arjan Brink en Johan Jacobs te ondersteunen bij hun werkzaamheden. In juni worden de marathonhindernissen grotendeels gebouwd. Binnenkort zijn alle hindernistekeningen te vinden op de website www.wkvierspannen.nl. Tijdens het Wereldkampioenschap Vierspannen is er niet alleen ruim aandacht voor de samengestelde mensport, ook andere takken van de aangespannen sport worden belicht. De KNHS, de Hippische Sportbond heeft een aantal Nederlandse en KNHS-Kampioenschappen toegekend aan het Wereldkampioenschap. Op donderdag 4 september wordt de hoofdpiste in Beesd vrijgemaakt voor het KNHS-kampioenschap voor 4-jarige en 5-jarige Tuigpaarden. Op vrijdag 5 september strijden de Tuigpaarden Fokmerries en Tuigpaarden Dekhengsten om het Kampioenschap. Wilt u op de hoogte blijven van het wereldkampioenschap vierspannen 2008, dan kunt u terecht op www.wkvierspannen.nl.