Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Aardbeving op IJsland
30 mei 2008 - Afgelopen donderdag 29 mei heeft er op IJsland een aardbeving plaatsgevonden met een sterkte van 6,2 op de schaal van Richter. De aardbeving is in het zuidwesten van IJsland goed gevoeld en heeft daar ook schade veroorzaakt.
De lokatie van de aardbeving van 29 mei 2008. (Bron: EMSC) Kaart van IJsland. De lokatie van de aardbeving van 29 mei 2008 wordt weergegeven met een rode ster. (Bron: EMSC)

Aardbevingen op IJsland worden veroorzaakt doordat IJsland middenop de Mid-Atlantische spreidingsrug ligt. De Europese plaat en de Noord-Amerikaanse plaat bewegen uit elkaar en op de grens van deze twee platen, middenin de Atlatische Oceaan, is een rift-zone waar magma omhoog komt en nieuwe aardkorst wordt gevormd. Door dit proces zijn er op IJsland ook actieve vulkanen.

Er gebeuren regelmatig aardbevingen op IJsland, maar de meeste zijn lichter dan de aardbeving van 29 mei. Zware aardbevingen zijn echter niet heel uitzonderlijk. In juni 2000 hebben er twee zware aardbevingen op IJsland plaatsgevonden, beide met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Dat waren de zwaarste aardbevingen in bijna 100 jaar. De lokatie van de beving van nu is dichtbij de lokaties van deze twee aardbevingen.

---

Kaart met de historische seismiciteit van IJsland en omgeving van 1964 tot heden. (Bron: EMSC)
Eerste uitgave: 30-05-08