UMC Utrecht


Verpleegkundige wint prijs

"Het moet nog landen, maar ik vind het echt geweldig." Martha van Hattem heeft het over de Anna Reynvaan Praktijkprijs waarmee ze 28 mei jl. naar huis ging. Ze kreeg de prijs voor een handleiding voor verpleegkundigen om de gespreksvaardigheid rond seksualiteit en vruchtbaarheid bij patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte) te verbeteren.
Van de mannen met cystic fibrosis (CF) is 98% onvruchtbaar, vrouwen zijn verminderd vruchtbaar. Velen van hen voelen zich niet fit, hebben het vaak benauwd of krijgen hoestaanvallen. Deze en andere kenmerken kunnen een relatie bemoeilijken of zelfs in de weg staan. Voor dit probleem was tot dusverre weinig oog omdat CF-patiënten vroeger maximaal 20 jaar werden. Nu is dat echter gemiddeld 40 tot 45 jaar.

Schaamte
Van Hattem hield in 2006 een onderzoek op de afdeling Longziekten, waar ze werkt, om te kijken of verpleegkundigen met de patiënten over hun seksualiteit en vruchtbaarheid praten. Bij 90 procent bleek dat niet het geval, alhoewel iedereen dat wél belangrijk vond. Wat hen weerhield was onder meer schaamte en het feit dat ze niet wisten hoe ze zo'n gesprek moesten beginnen. Daarop heeft van Hattem, samen met een seksuologe, een handleiding ontwikkeld. Die bevat bijvoorbeeld openingszinnen en informatie over de meest voorkomende problemen waarmee CF-patiënten te maken hebben.

Anna Reynvaan
De Anna Reynvaan Praktijkprijs, een beeldje en een bedrag van EUR
2.500,=, wordt uitgereikt tijdens de Anna Reynvaan Lezing. Die wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum samen met het blad Bijzijn voor verpleegkundigen en verzorgenden en de Hogeschool van Amsterdam. Anna Reynvaan (1844-1920) stond aan de wieg van de professionalisering van de verpleging. Ze wordt betiteld als het boegbeeld van de Nederlandse verpleegkunde. vrijdag 30 mei 2008