Gemeente Gulpen-Wittem

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM EN HET COMITÉ BEWONERS EUVEREM

COA vertrekt in september uit Euverem

Gulpen-Wittem - 30 mei 2008 - Tijdens een overleg op 29 mei 2008, tussen vertegenwoordigers van het Comité Bewoners Euverem, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), politie Krijtland en de gemeente Gulpen-Wittem, deelde de clustermanager Limburg van COA, de heer S. Robroek, mee dat het COA het park in Euverem na 26 september 2008 niet meer zal gebruiken. De urgentie voor de Tijdelijke Noodopvang voor Potentiële Asielzoekers (TNV) is weg, dus is het park niet meer nodig voor COA. COA zal de gemeente Gulpen-Wittem nog schriftelijk informeren over dit standpunt.

COA nam het vakantiepark in het buurtschap Euverem op 26 maart 2008 in gebruik voor de opvang van maximaal 450 potentiële asielzoekers. Dat zijn vreemdelingen die net in Nederland zijn aangekomen óf die zich net in Ter Apel hebben gemeld. Zij wachten op een beoordeling of ze wel of niet worden toegelaten tot de formele procedure voor het verkrijgen van asiel in ons land. De actie van COA in maart dit jaar was voor de omwonenden en de gemeente een complete verrassing. Niemand werd vooraf geïnformeerd over deze actie. De verrassing werd nog vergroot doordat het park binnen een heel kort tijdsbestek wisselde van eigenaar.

Het Comité Bewoners Euverem zegt blij te zijn met de duidelijkheid die COA nu geeft. "Van de gemeente hebben we al duidelijkheid gekregen over hoe zij aankijkt tegen de opvang in Euverem. Van COA is die duidelijkheid er nu ook. Dat is een hele geruststelling," aldus een woordvoerder van het comité.

Burgemeester Van den Tillaar en verantwoordelijk wethouder M. Leurs-Mordang juichen de duidelijkheid over de toekomst die COA nu al biedt toe. De burgemeester: "Van meet af aan hebben we er als gemeente voor gekozen om de belangen van alle betrokken partijen in evenwichtigheid te benaderen. Daarbij hebben we het formele kader, het bestemmingsplan, voor het gebruik van het park een nadrukkelijke rol gegeven.

We hebben tijd genomen voor het inwinnen van gedegen advies. Vooral het advies van de VROM-inspectie en provincie Limburg is daarbij heel belangrijk geweest. Op basis van alle adviezen hebben we een strijdigheid met het bestemmingsplan geconstateerd. Op basis van humanitaire overwegingen hebben we als college van burgemeester en wethouders, met de volle ondersteuning van de gemeenteraad, besloten de eigenaar van het park de mogelijkheid te bieden vrijstelling van het bestemmingsplan aan te vragen (op basis van artikel 17 Wet Ruimtelijke Ordening). De eigenaar van het park heeft die vrijstelling tot

26 september 2008 aangevraagd. De procedure daarvoor loopt inmiddels", aldus burgemeester Van den Tillaar.

Wethouder Leurs-Mordang: "De huidige eigenaar van het park, de Veluwse Vastgoed Combinatie II, heeft de gemeente ook al laten weten op korte termijn plannen voor de toekomst van het vakantiepark te willen presenteren. De eigenaar ziet de toekomst nadrukkelijk in de toeristisch/recreatieve sfeer. Voor een gemeente als de onze, waar toerisme en recreatie een heel bijzondere rol spelen, is de aankondiging van de eigenaar belangrijk. Inmiddels is al een afspraak gepland. Daarin hebben wij als gemeente initiatief genomen. We vinden het belangrijk om de vinger aan de pols te houden," zo voegt de wethouder toe.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers blijft op zoek naar geschikte mogelijkheden voor de al of niet permanente opvang van vluchtelingen, zo laat het orgaan weten. "Dat geldt voor heel Nederland. Het COA heeft op dit ogenblik geen specifieke locaties op het oog in Gulpen-Wittem", deelt de clustermanager Limburg desgevraagd mee.

Einde bericht