Project Gemeente Westland

Groen- en waterproject Zwetzone officieel van start

Publicatiedatum: 04-06-2008

Publicatie van Stadsgewest Haaglanden

Den Haag, 3 juni 2008 - Het project Zwethzone is vrijdag 30 mei officieel de uitvoeringsfase ingegaan. De Zwethzone wordt een groen en waterrijk gebied van 78 hectare, langs het riviertje de Zweth tussen de stadsparken van Rijswijk en het recreatiegebied De Wollebrand bij Naaldwijk. Het gebied wordt een cruciaal onderdeel van de groene - ecologische en recreatieve - verbinding tussen de Vlietlanden onder Leiden en de Nieuwe Waterweg boven Rotterdam. De Zwethzone vormt ook een belangrijke verbinding tussen stedelijk gebied - Wateringse Veld en Westlandse Zoom - en het open weidegebied van Midden-Delfland. Volgens planning zal het project in 2010 afgerond zijn.

Het project bestaat uit zes deelgebieden. Het eerste deelgebied dat in uitvoering gaat is de Zwethstrook. Het ligt centraal in het gebied en is ruim 30 hectare groot. Daarvan zal ruim
20 hectare worden ingericht als een waterrijk recreatiegebied met vrij toegankelijke, natuurlijk ingerichte percelen. De bestaande woonbebouwing zal zoveel als mogelijk opgenomen worden in de recreatieve inrichting. De gemeente Westland verzorgt dit deelproject.

De officiële start werd verricht door de voorzitter van de stuurgroep Zwethzone, regiobestuurder Groen van het Stadsgewest Haaglanden, Marcel Houtzager, die in zijn welkomswoord blijdschap uitsprak over de opkomst van ruim 60 belangstellende. Onder zijn aanvoering werd bij het steunpunt op de fietsroute door de toekomstige Zwethstrook een boom geplant en een informatiepaneel onthuld over dit deelproject. Uiteindelijk wordt bij ieder van de zes deelprojecten zon informatiepaneel opgericht.

Het project komt tot stand in samenwerking tussen het Stadsgewest Haaglanden, de gemeenten Midden-Delfland, Rijswijk en Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland.