Jeugd&Gezin: Rouvoet kijkt naar verplichte invoering meldcode kindermishandeling

Dinsdag 3 juni 2008, nummer 25

Rouvoet kijkt naar verplichte invoering meldcode kindermishandeling

André Rouvoet wil niet langer uitsluiten dat beroepsgroepen die met kinderen werken, verplicht worden een meldcode te gebruiken. Dat zei de minister vandaag tijdens een bijeenkomst over kindermishandeling.

Aanleiding is de uitkomst van een onderzoek dat het ministerie voor Jeugd en Gezin liet doen naar het gebruik van meldcode in verschillende beroepsgroepen. Daaruit blijkt dat slechts 45 procent van de organisaties die met kinderen te maken hebben, een meldcode hebben.

'Dit zijn onaanvaardbare cijfers', aldus Rouvoet. 'We zijn wat het gebruik van meldcodes aangaat, echt het punt van vrijblijvendheid voorbij. We weten dat ze werken terwijl minder dan de helft van de professionals er de beschikking over heeft.'

Jeugd en Gezin en de onlangs in het leven geroepen stuurgroep Kindermishandeling gaan de komende tijd een aantal beroepsbeoefenaren langs om hen er alsnog toe te bewegen snel met een meldcode aan de slag te gaan. 'Maar ik sluit niet langer uit dat we een meldcode in enige vorm gaan verplichten.' Rouvoet gaf aan dat nog te gaan bespreken met andere bewindspersonen en nog voor de zomer een besluit te nemen.'

Een onderzoek van de Augeo Foundation, een organisatie die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling in ons land, laat zien dat 80 procent van beroepskrachten die met kinderen werken (leerkrachten, medici, jeugdhulpverleners, kleuterleidsters) voorstander zijn van een verplichte meldcode.

Minister Rouvoet sloot tijdens de bijeenkomst vandaag een samenwerkingsovereenkomst met de Augeo Foundation. Dit moet ertoe leiden dat de aanpak van kindermishandeling in ons land intensiever wordt en dat de kwaliteit verbetert. Dat gebeurt met name door de deskundigheid van professionals te verbeteren, waarbij Augeo als maatschappelijk ondernemer een digitale zelfstandige academie opzet bijvoorbeeld voor het personeel van spoedeisende hulpposten. En door het nieuwe tijdschrift Kindermishandeling uit te geven. Augeo is dus eigenaar van beide initiatieven en wil met deze visie de aanpak van kindermishandeling in Nederland versterken.


-0-0-0-

Noot voor redacties (