CPNB


Persbericht 3-7-2008
Charles den Tex wint Gouden Strop 2008
Misdaadauteurs staan DNA af op Avond van het Spannende Boek

Onder grote belangstelling vond dinsdagavond 3 juni in de Melkweg in Amsterdam het openingsbal van Juni - Maand van het Spannende Boek, The Power of Plots, plaats.

Zoals het Boekenbal al decennialang het feest is van de Boekenweek en het Kinderboekenbal de Kinderboekenweek feestelijk inluidt, zo is The Power of Plots het openingsfeest van Juni - Maand van het Spannende Boek.

Tijdens deze avond van misdaadauteurs werd bekend dat Charles den Tex met CEL de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, de Gouden Strop, heeft gewonnen. Eén van de andere hoogtepunten was De literaire rechtbank. Hierin klaagden befaamde juristen het hoofdpersonage uit Jan Wolkers' Zomerhitte aan. De verdachte werd door strafpleiter mr. G.G.J. Knoops met verve verdedigd. Eregast van de avond was de Amerikaanse auteur van het geschenkboek van Juni - Maand van het Spannende Boek, Karin Slaughter.

Knappe koppen, harde bewijzen - Wetenschappers tegen de misdaad is het motto van de campagne. Hierop inspelend werd op de rode loper van misdaadauteurs, genodigden en publiek DNA-monsters afgenomen. In een heus forensisch laboratorium kon het publiek vervolgens zelf onderzoek doen. KPN-topman Ad Scheepbouwer sprak met Charles den Tex over zijn financiële thrillers.

De avond werd muzikaal afgesloten door bekende popmuzikanten, waaronder Wende Snijders, met een tribute to James Bond. Zij zongen een aantal klassieke James Bond filmsongs. Dit naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Ian Fleming en de heruitgave van James Bond boeken. Verder waren onder meer aanwezig René Appel, Lieneke Dijkzeul, Aad van den Heuvel, Marian Husken, Roel Janssen, Patricia van Mierlo, Elvin Post, Tomas Ross, Diederik Samson en Simone van der Vlugt.

Juni - Maand van het Spannende Boek
Onlangs maakte de CPNB bekend dat het spannende boek het meest gekocht, geleend en gelezen genre is. Zowel klanten van de boekhandel als bibliotheekleden geven aan dat 1 op de 4 boeken die zij lezen tot dit genre behoort.

In juni krijgen klanten van de boekhandel het geschenkboek Onbegrepen van Karin Slaughter cadeau bij aankoop van ten minste EUR12,50 aan Nederlandstalige boeken. De oplage van het geschenkboek is 740.000 exemplaren. Voor meer informatie zie www.maandvanhetspannendeboek.nl.

Boekenomruildag
Woensdag 4 juni biedt NS, hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek, haar reizigers een grote omruilactie aan. Reizigers kunnen op het station Utrecht CS hun gelezen spannende boek omruilen voor een ander exemplaar. In de meterslange boekenkast staan van 's ochtends vroeg tot laat in de middag honderden spannende boeken. Karin Slaughter signeert tussen 11.00 en 12.00 uur.

NS is hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek.