Technische Universiteit Delft

Stromingen
door M&C

Promotie van dhr. G.E. Elsinga: "Tomographic particle image velocimetry and its application to turbulent boundary layers"

03 juni 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. G.E. Elsinga | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotors | Prof.dr.ir. P.G. Bakker en prof.dr. F. Scarano (LR)

Tomographic particle image velocimetry and its application to turbulent boundary layers
Tomographic Particle Image Velocimetry is een nieuwe experimentele methode ontwikkeld voor het bestuderen van driedimensionale patronen in turbulente stromingen. De techniek is een uitbreiding van de standaard PIV en maakt gebruik van verschillende simultane aanzichten van de verlichte deeltjes en van hun drie dimensionale reconstructie in de vorm van een intensiteitverdeling doormiddel van tomografie. Vervolgens wordt de driecomponenten snelheidsvector distributie in het volume gevonden door de analyse van het tomogram-paar met een crosscorrelatie algoritme.

Gebruikmakend van deze techniek zijn kwantitatieve visualisaties verkregen van individuele (haarspeld) wervels en van grootschalige structuren in een lage snelheid turbulente grenslaag alsmede in een hoog Reynolds getal supersone grenslaag. Bovendien suggereren de resultaten voor het hoge Reynolds getal, dat er een ordening op zeer grote schaal bestaat niet alleen in de stromingsrichting, maar ook in de dwarsrichting.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 27 mei 2008