Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 03 juni 2008

Jonge ambtenaren: "Ambtenaren makkelijker ontslaan"

80% van de jonge ambtenaren vindt dat het makkelijker moet worden om ambtenaren te ontslaan. Geen enkele jonge ambtenaar (0%) vindt werken bij de overheid aantrekkelijk vanwege de ontslagrechtbescherming. Jonge ambtenaren werken bij de overheid vanwege de maatschappelijk toegevoegde waarde (48%), de secundaire arbeidsvoorwaarden (22%) en de flexibele werktijden (18%). Jonge ambtenaren vinden verder dat de vernieuwing van de overheid veel beter kan en sneller moet (47%).

Dat blijkt uit de FUTUR thermometer. Periodiek meet FUTUR, hét landelijke jonge ambtenaren netwerk, de temperatuur bij de achterban. In de enquête is gevraagd naar onderwerpen als het IMAGO van de ambtenaar, VERNIEUWING van de overheid, maar ook of ambtenaren zakelijk FLIRTEN. Zo'n honderd ingevulde enquêtes zijn inmiddels verwerkt. De totale resultaten van de enquête staan op www.futur.nl

Op de vraag "vind jij dat het makkelijker moet worden om ambtenaren te ontslaan? antwoordt 55% procent ja want, 25% ja mits, 7% nee misschien, en 13% nee want. Bijna alle respondenten leggen hierbij de koppeling tussen prestaties, functioneren en beloning versus ontslag. Quotes: "collega's die niet/slecht functioneren blijven nu gewoon zitten. Dit is demotiverend en slecht voor de kwaliteit van de dienstverlening en het imago van de overheid." "Ja, want sommige collega's kunnen wel een zetje gebruiken om iets anders te gaan doen. Ook in hun eigen belang!" "Ja, want waarom moet dit anders zijn dan in het bedrijfsleven?"

Maar liefst 88% vindt dat het imago van de ambtenaar verbeterd moet worden. Maar wat er verbeterd moet worden aan het imago, daar zijn de meningen over verdeeld. Het hoogst scoort "is niet lui" met 29%, al snel gevolgd door "de burger serieus nemen" met 24% en "is niet Saai/Grijs"met 18%.

Over de vernieuwing binnen de overheid is men duidelijk. Bijna de helft (47%) is van mening "dat veel beter kan en moet veel sneller". 21% vindt dat het nu vooral "de taakstelling is van minder ambtenaren" is. Op de vraag wat er dan op dit moment het belangrijkste is dat verbeterd moet worden, antwoordt maar liefst 41% "kiezen in plaats van kaasschaven". Op afstand gevolgd door 20% die verzucht "kappen met de parafencultuur" en 15% die verlangt naar "prestatiebeloning".

Quotes: "ik werk nog niet zo lang, maar ik heb het idee dat er onder ambtenaren erg veel over gepraat wordt, denk dat we gewoon moeten DOEN", "als ik maar de ruimte krijg en niet de hele dag papieren hoef te schuiven en parafen hoef te verzamelen" "De politiek kan verstandige keuzes maken en een probleem oplossen door een richting te kiezen. Echter zij laat zich al te vaak leiden door de waan van de dag.", "Het huidige politieke klimaat is gericht op zo een hoog mogelijk 'kijk- en luister-cijfer'.", "We moeten niet alleen maar bezuinigen maar ook blijven investeren in de overheid, daar hebben we allemaal baat bij."

41% ziet zichzelf over 5 jaar niet meer werken bij de overheid en de helft (50%) van de ambtenaren flirt af en toe zakelijk en 7% dagelijks.

Noot voor redactie.