Provincie Noord-Holland

Datum

3-6-2008

Onderwerp

Ontheffing Ganzen geschorst


Op last van de rechtbank in Haarlem is de ontheffing voor het vangen en doden in de provincie Noord-Holland geschorst.

De volledige beargumentering van de rechtbank is nog niet bij de provincie Noord-Holland bekend, deze volgt schriftelijk uiterlijk over twee weken. Dan volgt ook een meer inhoudelijke reactie op het vonnis van de rechter.

De ganzenproblematiek vraagt om een oplossing. De populatie ganzen neemt de laatste jaren in snel tempo toe en daarmee ook de schade die ze veroorzaken aan de (overige) natuur, de landbouwgewassen en de volksgezondheid (bijvoorbeeld zwemwaterkwaliteit). Daarnaast kunnen ze een gevaar vormen voor de vliegveiligheid. De provincie is terughoudend in het toestaan van doden van dieren, maar tegelijkertijd moet de overheid ook oog hebben voor andere natuurbelangen, vliegveiligheid en de belangen van agrariërs. De overheid kan de schade niet altijd maar op hen afwentelen. Daarom acht de provincie het soms nodig om het doden van dieren toe te staan.

Gedeputeerde Visser is in een eerste reactie dan ook verbaasd. De wet verplicht ons er alles aan te doen om te zorgen dat schade voorkomen wordt, anders kunnen agrariërs deze niet vergoed krijgen van het Faunafonds. Met deze uitspraak wordt een belangrijk deel van de schadebestrijding door de rechter onmogelijk gemaakt.

Texel
Het gaat om twee op zichzelf staande ontheffingen: een ontheffing die voor de hele provincie geldt en een andere ontheffing die enkel geldt voor vangacties op Texel geldt. Op last van de rechter is de ontheffing voor Texel geschorst tot aan de officiële zitting. De exacte datum van deze zitting is nog niet bekend.