Hoogte verkeersboetes onzinnig


Politievakbond ACP zendt open brief naar alle Tweede Kamerfracties. Er moet maar eens een wezenlijk debat worden gevoerd over de aard (wat willen wij ermee bereiken en in welke verhouding staat het doel tot het middel) en de hoogte van het boetebeleid in Nederland

LEUSDEN, 20080603 -- Uit een interne enquête onder personeel van Rotterdam Rijnmond blijkt dat 90% van de politieambtenaren de verhoging van de boetes ziet als het spekken van de staatskas. Voor de ACP komt deze uitkomst niet als een verrassing.

Al in december 2007 zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in het IKON radioprogramma De Andere Wereld: `In ons land zijn de boetes langzamerhand het doel geworden en niet langer het middel. We zijn als politie alleen nog maar bonnen aan het schrijven. En de mensen, ja, die verliezen het respect voor ons'. Met als consequentie dat de hoogte van de straf en de overtreding niet meer met elkaar in verhouding staan. De uitkomsten van de enquête in Rotterdam zien wij als een bevestiging van ons standpunt. Wij zullen dan ook nogmaals een signaal afgeven aan de politiek.

Repressief werk
Het politiewerk wordt steeds repressiever. De politiek verplicht politieambtenaren om boetes uit te delen. Als je aan het eind van het jaar te weinig bekeuringen hebt uitgedeeld, word je daar in je functioneringsgesprek stevig op aangesproken. Boetes zijn niet langer een middel, maar een doel. Politiemensen verliezen hierdoor het respect van de burger. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om zelf beslissingen te nemen, om een keer het gesprek aan te gaan in plaats van die bekeuring uit te delen. Steeds meer politieambtenaren hebben het gevoel in dienst te zijn van de belastingdienst. Met als schrikbeeld dat het enige contact van politiemensen met burgers het moment is dat ze een bon aan het uitschrijven zijn.

Hoogte van boetes
Naast een verandering van de aard van het werk, worden ook de boetebedragen steeds verder opgeschroefd. Een politieke keuze die niet zichtbaar wordt in Den Haag, maar bij politiemensen op straat. Niet de 150 leden van de Tweede Kamer, maar politieambtenaren worden geconfronteerd met scheldende, huilende en boze burgers. Veelzeggend is dat dit kabinet heeft verklaard dat het benodigde geld voor de gratis schoolboeken (deels) wordt gefinancierd uit de verhoging van de boetes.

De uitkomsten van de poll en de reacties van Rotterdamse politie zijn voor de ACP de spreekwoordelijke druppel. Wat ons betreft is het nu tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid pakt. Wij sturen daarom een open brief naar alle fracties van de Tweede Kamer. Er moet maar eens een wezenlijk debat worden gevoerd over de aard (wat willen wij ermee bereiken en in welke verhouding staat het doel tot het middel) en de hoogte van het boetebeleid in Nederland.





Politievakbond ACP