Gemeente Sneek


ondernemers tevreden over vestigingsklimaat

Rekenkamer: Sneker ondernemers tevreden over vestigingsklimaat

In Sneek is sprake van een gezond vestigingsklimaat voor ondernemers. De rekenkamer van de gemeente Sneek heeft in 2007 onderzocht in hoeverre de gemeente erin slaagt een gunstig vestigingsklimaat voor ondernemers te realiseren. De rekenkamer heeft voor het onderzoek 39 ondernemers geïnterviewd en onder 163 ondernemers een internet enquête afgenomen.

In het rapport, dat is aangeboden aan de gemeenteraad, constateren de onderzoekers dat ondernemers met name tevreden zijn over de gemeentelijke dienstverlening en de beschikbaarheid en kwaliteit van fysieke ruimte voor bedrijven. Ook waarderen ondernemers het aanbod van voorzieningen zoals scholen, winkels, zorg en ziekenhuis, evenals nieuwbouw van het theater.

De rekenkamer heeft verder onderzocht wat de gemeente precies doet om een gunstig vestigingsklimaat te scheppen. De gemeente heeft diverse nota's opgesteld waarin zij de contouren van het economisch beleid schetst. Volgens de rekenkamer ontbreekt echter een overkoepelende visie, waardoor de gemeenteraad onvoldoende handvatten heeft om het economisch beleid te sturen. De rekenkamer pleit er daarom voor dat de raad samen met ondernemers gaat werken aan het ontwikkelen van een economische beleidsvisie.

Sneek heeft als economische hoofdstad van de Zuidwesthoek volop kansen om in de toekomst verder te groeien. Voor de gemeente is een belangrijke rol weggelegd om Sneek als vestigingsplaats voor bedrijven te promoten. Voor nieuwe ondernemers moet duidelijk zijn dat Sneek veel te bieden heeft op gebied van locatie, voorzieningen, cultuur, binnenstad en woonklimaat. Het gaat erom een totaalbeeld van Sneek als vestigingsplaats te geven waarin sprake is van samenhang in alle elementen waarin Sneek sterk is.
Kanttekening is hierbij wel volgens de rekenkamer dat de "maakbaarheid" van de lokale economie gering is.

De rekenkamer pleit in het bijzonder voor een actief startersbeleid. Sneek is erg in trek bij starters. De gemeente heeft startersbeleid echter niet uitgewerkt tot speerpunt of vertaald in concreet beleid, zodat startende ondernemers vanuit de gemeente meer ondersteuning en begeleiding krijgen.

De rekenkamer stelt verder in haar rapport dat de aansluiting tussen vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt nog niet optimaal is. Er is met name gebrek aan voldoende middelbaar- en hoogopgeleid (technisch) personeel. De gemeente onderkent dit probleem en zet zich inmiddels via het project
"Kennisontwikkeling" actief in samen met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen extra leerwerkplekken te realiseren.