Strafrechtelijk onderzoek naar overtreding milieu- en veiligheidsnormen

Eindhoven, 03-06-2008 o Onder leiding van het Functioneel Parket is een multidisciplinair milieuteam onder regie van de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland (BRZN) een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Dow Benelux BV in Terneuzen.

In het kader van het onderzoek vond op dinsdag 3 juni 2008 een doorzoeking plaats op het terrein van Dow Benelux BV. Daarbij wordt administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Incidenten
Aanleiding voor het onderzoek zijn diverse, ernstige milieuincidenten die zich de afgelopen jaren bij Dow Benelux BV hebben voorgedaan. Bij die incidenten is sprake geweest van uitstoot van gevaarlijke stoffen als benzeen, kraakgas, propeen en acrylnitril. Gezien het aantal incidenten, alsmede gelet op de aard ervan en de mogelijke gevolgen van deze incidenten voor het milieu, is besloten om nu over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek.

Overtredingen
Het onderzoek richt zich op de vraag of relevante milieuwetgeving en veiligheidsnormen zijn overtreden. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan de Wet Milieubeheer, het Besluit Risicos Zware Ongevallen (BRZO) en de Arbeidsomstandighedenwet.

Partners

Aan het onderzoek nemen verschillende partners deel, waaronder:
* Arbeidsinspectie;

* VROM-inspectie;

* KLPD;

* Provincie Zeeland;

* Regionaal Milieu Team van Politie Zeeland;
* BRZN.