Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Jarige Europese Investeringsbank moet duurzamer Europese acties tegen EIB

Amsterdam, 3 juni 2008 ­ Verschillende Europese milieu- en ontwikkelingsorganisaties voeren vandaag in Luxemburg actie tegen de EIB. De huisbank van de Europese Unie, de Europese Investeringsbank (EIB) viert er vandaag haar vijftigste verjaardag. Bepaald geen reden voor feest, zo stellen de organisaties. De bank kenmerkt zich door een gebrek aan openheid, aansprakelijkheid en een gemis aan strenge sociale en milieuregels. Ze schaadt het klimaat door te blijven investeren in fossiele energie en de meest klimaatonvriendelijke takken van de transportsector.

In november vorig jaar nam het Europese parlement een resolutie aan waarin ze oproept om de financiering van fossiele energieprojecten met publieke middelen te beëindigen. 'Maar de EIB weigert deze oproep serieus te nemen,' aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie bij Milieudefensie. Zo heeft heeft de EIB begin dit jaar nog een lening van 500 miljoen euro goedgekeurd voor de bouw van een kolencentrale in Karlsruhe, Duitsland.

Huub Scheele van Both ENDS: 'De EIB is nu volwassen, ze mag geen projecten meer steunen die niet voldoen aan de EU-regels voor klimaatbescherming, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Een beter beleid van de bank houdt in het uitfaseren van investeringen in fossiele brandstoffen, effectieve hulp waar de armen van profiteren, het verbieden van steun voor kernenergie en het steunen van projecten in de transportsector die het klimaat niet bedreigen.'

Prince Kumwamba van de Congolese milieuorganisatie ACIDH bekritiseert de EIB vanwege haar steun aan de omstreden Tenke Fungurumekopermijn in Congo: 'Pas als de EIB veranderingen doorvoert die duurzaam zijn, worden gemeenschappen in het Zuiden werkelijk geholpen. In plaats van dat onze grondstoffen worden weggesleept, en wij met de kosten voor het opruimen blijven zitten.'

Desi Stoyanova, coordinator van Counter Balance: Reforming the European Investment Bank, een nieuwe coalitie van Europese non-gouvernementele organisaties: 'Het is hoog tijd dat de EIB stopt met het investeren van gemeenschapsgeld in schadelijke projecten. Burgers moeten er van op aan kunnen dat er op een verantwoorde manier met hun geld wordt omgesprongen.' Vorig jaar leende de EIB ongeveer vijftig miljard euro uit. Die leningen worden gegarandeerd door belastinggeld van de Europese landen die lid zijn van de bank. Steeds meer leningen gaan ook naar landen buiten de EU.