Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Extreem veel bliksemontladingen tijdens onweer 2 juni Ruim 49.000 ontladingen geregistreerd
03 juni 2008 - Tijdens de onweersbuien die vanaf maandag 2 juni over ons land trokken, hebben extreem veel bliksemontladingen plaatsgevonden. Tot middernacht zijn er in de Benelux ruim 49.000 ontladingen geregistreerd.

Met name in het zuiden en midden van het land zijn er veel bliksemontladingen geweest. Maar het gecombineerde Belgisch-Nederlands bliksemmeetnet heeft geen recordaantal bliksemontladingen en -inslagen gemeten. Zo zijn er tijdens het onweer van 17 juli 2004 zo'n 80.000 ontladingen geteld.
Het SAFIR/FLITS-bliksemdetectiesysteem van het KNMI, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel heeft vier meetmasten in Nederland en drie in België staan. Dit systeem, dat sinds 1995 operationeel is, bepaalt niet alleen tijdstip en locatie van de ontladingen maar ook de stroomsterkte. De antennes zijn uitgerust met apparatuur die de elektromagnetische straling registreert die vrijkomt bij bliksemontladingen. Deze gegevens komen binnen in computers in de Bilt en Ukkel waar een overzicht wordt gemaakt van de geografische spreiding van de onweersactiviteit.

Eerste uitgave: 03-06-08