Provincie Drenthe

Zes miljoen voor vernieuwende ideeën

Startschot IAD - Foto: Willem-Jan Kleppe

Gedeputeerde Rob Bats heeft in Assen het startschot gegeven voor het Innovatief Actieprogramma Drenthe 2008 ¿ 2010. Drenthe wil een dynamische en concurrerende kennisregio worden. Voor ondernemers, die daaraan willen bijdragen en daarvoor ook risico¿s durven nemen, is in totaal zes miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Voor de helft gaat het om provinciaal geld en de andere helft komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), waaraan het SNN zijn goedkeuring heeft gegeven.

In de periode 2008-2010 schrijft de provincie in beginsel vijf tenders, subsidieronden, uit. Ondernemers en startende ondernemers van het MKB kunnen voor vernieuwende activiteiten een subsidieaanvraag indienen. Afhankelijk van het project is een subsidie mogelijk van maximaal 50 tot 70 procent met een maximum variërend van 50.000 tot 200.000 euro. Aanvragen mogen ook samen met andere ondernemers of onderwijs- en kennisinstellingen worden ingediend.

Gedeputeerde Bats prees tijdens de startbijeenkomst in het Kenniscentrum Cicero te Assen de betrokkenheid van het midden- en kleinbedrijf in Drenthe. In dat verband verwees hij naar vorige provinciale acties, zoals de ICT-tender, het Innovatieve Acties Programma en de Tender Innovatief Ondernemerschap, die op een enthousiaste bijval konden rekenen. Doel van het Innovatief Actieprogramma Drenthe (IAD) is vergroting van de innovatiekracht en daarmee de concurrentiekracht van Drenthe. Er is gekozen voor een tendersysteem, omdat zo de kwalitatief beste projecten kunnen worden gekozen. Daartoe is een onafhankelijke beoordelingscommissie samengesteld, waarvan de leden van buiten de provincie komen.

Bij de uitvoering van het IAD zijn de volgende partijen betrokken: de Kamer van Koophandel, Syntens, de ondernemersorganisaties MKB en VNO/NCW, de NOM, het Alfa College, Drenthe College, de Hanzehogeschool, Stenden Hogeschool, het Technologie Centrum Noord-Nederland en de Recron. Zo organiseert de Kamer van Koophandel een aantal informatiemarkten.

De projecten voor de eerste tender moeten uiterlijk 31 oktober 2008 zijn ingediend.