Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerste benoeming in EUR-Tinbergenprogramma

Prestatiecontracten voor tien excellente universitaire hoofddocenten

Met de Tinbergen senior tenure track stelt de Erasmus Universiteit Rotterdam tien nieuwe posities voor beginnende, excellente universitaire hoofddocenten beschikbaar. Zij ontvangen een prestatiecontract dat moet uitmonden in een vaste aanstelling na vier jaar, als (bijzonder) hoogleraar. De eerste benoeming vindt plaats aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, het is dr. Alessio Pacces uit Italië, specialist in rechtseconomie (Law and Economics).

Rector Steven Lamberts hoopt dat het uitzicht op een versnelde academische aanstelling ook toptalent uit het buitenland aantrekt. Dr. Alessio Pacces begon zijn carrière buiten de universiteit bij de Italiaanse Autoriteit Financiële Markten en als onderzoeker op de rechtseconomische afdeling van de Banca d'Italia. In januari 2008 promoveerde hij cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met zijn proefschrift Featuring Control Power: Corporate Law and Economics Revisited. In dit proefschrift bekritiseert Alessio Pacces de klassieke `law matters' thesis, die er van uitgaat dat de verspreiding van eigendom in vennootschappen wordt bepaald door de mate van bescherming van aandeelhouders. Hij stelt dat het ondernemingsrecht ook moet borgen dat de controle over vennootschappen in handen ligt van de meest bekwame managers. De mate waarin het ondernemingsrecht hierin slaagt, verklaart mede de spreiding van het aandelenbezit.

De komende jaren werkt dr. Alessio Pacces samen met prof.dr Roger Van den Bergh aan de verdere uitbouw van de rechtseconomie in het Rotterdam Institute of Law and Economics (RILE). Zij leggen zich toe op de beleidsrelevantie van theoretisch en empirisch rechtseconomisch onderzoek naar de efficiënte organisatie van vennootschappen. Pacces participeert ook in het onderzoeksprogramma Behavioural Approaches to Contract and Tort, over het belang van gedragswetenschappen (waaronder de rechtsecononie) voor de regulering van contracten en de aansprakelijkheid van individuen of groepen.

De Tinbergen senior tenure tracks (ook wel het Tinbergen programma genoemd) worden ondergebracht bij onderzoeksgroepen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die de afgelopen tijd uitmuntend presteerden. Er volgen binnenkort nog negen andere nieuwe aanstellingen bij de verschillende faculteiten. De senior tenure track is een variatie op de tenure tracks voor pas gepromoveerde onderzoekers, die sinds anderhalf jaar bestaan aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.