Leefbaar Utrecht

Stadspartij Leefbaar Utrecht wil inzicht in gemeentelijke bestemmingsplannen

Persbericht, dinsdag 3 juni 2008

Blijkbaar zit het de stad Utrecht niet mee op het front van de bestemmingsplannen. Na het eerdere debacle rond de Majellaknoop blijkt er nu weer een uitspraak van de provincie te liggen, waarbij een verzoek om uitstel van de actualisatie van het bestemmingsplan Mereveld is afgewezen.

Bij de bestemming van extra geld voor de actualisatie van bestemmingsplannen door de gemeenteraad (amendement 2003/A60 d.d. 13 november 2003), is afgesproken te beginnen met de VBK-gebieden. VBK staat voor Voorschriften Bebouwde Kom, een stedenbouwkundige regeling uit 1958. De toekenning van het extra geld was juist bedoeld voor een inhaalslag náást het bestaande werk, zijnde het op orde houden van bestaande bestemmingsplannen.

De juridische gevolgen van te oude bestemmingsplannen zijn in mei voldoende duidelijk geworden: die kunnen rampzalig zijn. Daarom wil Leefbaar Utrecht inzicht krijgen in de de stand van zaken van alle gemeentelijke bestemmingsplannen, zodat de gemeenteraad de mogelijkheid krijgt het collegebeleid indien nodig bij te sturen.

Naar aanleiding van de uitspraak van de provincie heeft Stadspartij Leefbaar Utrecht de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders:


1. Is er bij de provincie voor meer bestemmingsplannen uitstel van actualisatie aangevraagd en wat is daarop door de provincie besloten?
2. Zijn er nog aanvragen voor uitstel van actualisatie in behandeling bij de provincie? Zo ja, hoeveel?
3. Valt het - gezien de motivatie van de provincie - te verwachten dat er vaker afwijzend door de provincie beslist zal worden?
4. Is het overigens juist dat de motivatie van de provincie voor deze beslissing al enige tijd openbaar is? Dit overigens blijkbaar in tegenspraak met de reactie van de gemeentelijke woordvoerder?
5. Is het College bereid om binnen twee maanden een overzicht van de stand van zaken rond alle bestemmingsplannen in de gemeente aan de gemeenteraad te sturen, zodat de raad desgewenst een eigen risico-analyse kan (laten) maken met betrekking tot de mogelijke gevolgen van deze achterstanden?


---- einde persbericht -----

Deze vragen zullen gesteld worden in het vragenuur van de gemeenteraadsvaergadering van 5 juni a.s.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vincent Oldenborg, 0629184721

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
( 030 286 1463 Ê 030 286 1034

Ontvangt u onze digitale nieuwsbrief al?
Geef u op via www.leefbaarutrecht.nl !