Gemeente Barneveld


Denka International krijgt nog enkele dagen uitstel

Denka International in Barneveld heeft in de afgelopen dagen verschillende maatregelen getroffen, zodat voor de brandweer weer sprake zou kunnen zijn van een veilig optreden bij een incident. Afgelopen maandag hebben de gemeente Barneveld en de brandweer een inspectiebezoek gebracht aan het bedrijf. Tijdens dit bezoek is de stand van zaken beoordeeld. Denka International heeft nog enkele dagen nodig om de laatste essentiële verbeterpunten uit te voeren. Dit is noodzakelijk om de brandweer bij een onverhoopt incident veilig te kunnen laten optreden. De gemeente Barneveld heeft het bedrijf dit uitstel voor enkele dagen verleend.

Vorige week heeft de brandweer in een brief aangegeven, dat de situatie bij Denka International een veilig optreden van de brandweer in de weg staat. Het bedrijf kon bijvoorbeeld geen overzicht geven van de opslag van gevaarlijke stoffen in de verschillende hallen. Daarnaast ontbrak een juiste etikettering en waren de sprinkler- en brandmeldinstallatie nog onvoldoende op orde om te kunnen worden gecertificeerd. Naar aanleiding van de brief van de brandweer en het handhavingstraject van de gemeente Barneveld eiste de VROM-Inspectie, dat de gemeente het bedrijf direct zou stilleggen, totdat alle noodzakelijke verbeteringen zouden zijn uitgevoerd. De gemeente Barneveld heeft hier niet voor gekozen, maar heeft het bedrijf een week de tijd gegeven om díe maatregelen uit te voeren, zodat voor de brandweer sprake zou zijn van een veilige situatie. De gemeente Barneveld was en is niet overtuigd van een acuut gevaar bij Denka International.

Verbeteringen
De gemeente Barneveld heeft de afgelopen week iedere dag bij Denka International controles uitgevoerd. Afgelopen maandag werden de maatregelen door de gemeente en de brandweer bekeken. De conclusie was, dat enkele ook essentiële zaken nog onvoldoende zijn, in sommige gevallen óók omdat een extern bedrijf deze zaken moet uitvoeren. Denka International verwacht, dat er nog een paar dagen nodig zijn om deze laatste noodzakelijke verbeteringen uit te voeren. De gemeente Barneveld en de brandweer hebben het bedrijf dit uitstel gegeven. Dat betekent tegelijkertijd, dat de beperkte inzet van de brandweer vooralsnog blijft bestaan en pas wordt opgeheven als de belangrijkste maatregelen zijn uitgevoerd.
De gemeente Barneveld controleert ook de komende dagen iedere dag de vorderingen bij Denka International en verwacht, dat de maatregelen dan wél in orde zijn. Als er onvoldoende voortgang is, past de gemeente alsnog bestuursdwang toe.
Naast de bovenstaande maatregelen (die ervoor moeten zorgen, dat er voor de brandweer weer sprake is van een veilig optreden bij een incident) zijn er nog drie andere processen bij Denka International in werking: activiteiten die voortkomen uit de inspecties van 2007 en 2008 én de reguliere aspecten in het kader van de vergunningverlening. Mutatiedatum 03/06/2008