Gemeente 's-Hertogenbosch

03-06-2008
Plan van aanpak voor verbetering luchtkwaliteit

Het college van burgemeester en wethouders gaat maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in de stad verder te verbeteren. Al hoewel de luchtkwaliteit aan de wettelijke normen voldoet, wil het college een stap verder gaan. Daarom kiest het college voor extra maatregelen zoals klein en schoon openbaar vervoer in de binnenstad, het verdergaand weren van vuil vrachtverkeer (milieuzone) en het planten van bomen en struiken om fijn stof af te vangen. Alle maatregelen staan in het "Plan van aanpak luchtkwaliteit 2008 - 2011".

"Het gaat hier om de gezondheid van mensen" licht wethouder Jetty Eugster van milieu toe. "Sommige mensen zijn extra gevoelig voor vuile lucht, op sommige plaatsen is de lucht beter dan op andere. Ook als je al aan de norm voldoet, draagt het verder schoon maken van de lucht bij aan een gezondere leefomgeving. Vooral gevoelige mensen zoals kleine kinderen en ouderen hebben daar baat bij". Bij de keuze voor maatregelen is vooral gezocht naar maatregelen die ook op andere manieren de leefbaarheid en de stad ten goede komen zoals het stimuleren van het fietsgebruik en de transferia."

Luchtkwaliteit verbeterd
Sinds de jaren `90 is de hoeveelheid fijn stof en stikstofdioxide al fors gedaald. Door telkens wisselende landelijke inzichten was het echter lastig om de actuele luchtkwaliteit in de stad goed te bepalen. Bovendien wil het college precies weten waar het zelf de lucht kan verbeteren. Het grootste deel van de luchtverontreiniging komt letterlijk aanwaaien uit binnen- en buitenland. In 's-Hertogenbosch hebben bovendien de autosnelwegen een flinke invloed. Op een aantal plaatsen wordt de luchtkwaliteit vooral beïnvloed door verkeer op de gemeentelijke wegen. Hier liggen de meeste kansen voor lokale maatregelen.

Maatregelen
Oplossingen op straatniveau zijn vaak moeilijk te realiseren. Daarom is ook gekeken naar grotere gebieden. Voorbeelden zijn de milieuzone in de binnenstad waar geen vuile vrachtwagens mogen komen, het rijden op aardgas en efficiënter goederenvervoer. Daarnaast zijn maatregelen gekozen waarin de gemeente haar voorbeeldfunctie laat zien zoals een "schoon" wagenpark. Ook is gekozen voor projecten die meer gericht zijn op innovatie zoals de inzet van aanplant om fijn stof af te vangen.
Om de veranderingen van de luchtkwaliteit te kunnen volgen, worden over meerdere jaren metingen uitgevoerd.