SGP


30 - 05 - 08 | SGP op bres voor christenen in Eritrea

De SGP wil dat de Nederlandse regering zich het lot aantrekt van vier christelijke voorgangers in het islamitische Eritrea. Die zitten volgens berichten al vier jaar vanwege hun godsdienst in de gevangenis. Hen hangt de doodstraf boven het hoofd. De SGP, daarin gesteun door CU, VVD en CDA, wil dat de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Koenders voor ontwikkelingssamenwerking alles in het werk zetten om de christelijke voorgangers vrij te krijgen.

________________________________________

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Voordewind (CU) en Ferrier (CDA) aan de minister van Buitenlandse zaken en aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over mogelijke doodstraf voor christelijke voorgangers in Eritrea 30 mei 2008


- Heeft u kennis genomen van het bericht, dat vier christelijke voorgangers die gevangenzitten in Eritrea het risico lopen de doodstraf te krijgen?

- Is het bericht juist, dat deze christenen al meer dan vier jaar vastzitten en zij thans terecht moeten staan voor verraad? Hoe beoordeelt u deze situatie?

- Bent u bereid zich in te zetten â via de daarvoor geëigende nationale en internationale kanalen â voor de positie van deze voorgangers en al het mogelijke te doen om te voorkomen dat zij de doodstraf krijgen opgelegd? Op welke wijze wilt u dit doen?
- Het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma t.a.v. Eritrea wordt thans afgebouwd. Biedt het ontwikkelingssamenwerkings-intrumentarium thans nog een handvat om enigerlei druk uit te oefenen op Eritrea in deze kwestie?

- In hoeverre is er thans een politieke dialoog met Eritrea mogelijk over de mensenrechtensituatie in dit land (onder meer aan de hand van het Verdrag van Cotonou)?

- Op welke wijze blijft u de mensenrechtensituatie in Eritrea thans aan de orde stellen in de diverse daarvoor geëigende gremia?

SGP op bres voor christenen in Eritrea