Nieuw-Vlaamse Alliantie


Achterstand erkenning buitenlandse diploma's weggewerkt (03/06/08)

Nieuwkomers in België hebben vaak een opleiding gevolgd en/of diploma behaald in hun land van herkomst. Deze mensen brengen een waardevolle bagage mee, die we niet verloren mogen laten gaan. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de grote vraag naar geschoold personeel komt het erop aan alle beschikbare kennis en ervaring te benutten. Het is dan ook belangrijk de gelijkschakeling en erkenning van hun buitenlands diploma zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) vroeg minister Vandenbroucke naar de actuele cijfers en stelt vast dat de historische achterstand bij de erkenning van buitenlandse diplomas bijna volledig weggewerkt is. Vandaag wordt 90% van de aanvragen binnen de 3 maanden afgehandeld. Voor 80% gebeurt dat zelfs binnen de 2 maanden.

In 2007 werden 2.138 aanvragen voor de erkenning van een buitenlands diploma op het niveau van het secundair onderwijs afgesloten. Daarvan werd bij 1.697 aanvragen (90%) volledige gelijkwaardigheid toegekend. Er werden 1.356 aanvragen ingediend voor een procedure op het niveau van hoger onderwijs en 689 dossiers voor de lichtere procedure in functie van een zelfstandig beroep.

De meeste aanvragen voor de erkenning van secundaire diplomas komen uit Nederland, Turkije, Marokko en Congo. Aanvragen voor academische erkenningen zijn vooral afkomstig uit Nederland, Rusland, Oekraïne en Congo en voor de zelfstandige beroepen uit India en Pakistan.

Om de procedures te vereenvoudigen werd onder meer een precedentenstelsel ontwikkeld en voor vluchtelingen bestaan er afwijkende regelingen. Voorts plant minister Vandenbroucke een aantal maatregelen voor een vlottere afhandeling van de dossiers. Zo loopt er een onderzoek naar de mogelijkheid van een uniek elektronisch loket en er wordt een verdere informatisering voorbereid.

Gino De Craemer: Het is positief dat de achterstand wordt weggewerkt en dat er maatregelen worden genomen om de procedure te vereenvoudigen. Bij de erkenning van buitenlandse diplomas moet uiteraard ook rekening gehouden worden met de verschillende aspecten van het Vlaams inburgeringsbeleid. Verder moet de erkenning ook gekoppeld worden aan een efficiënt en slagkrachtig EVC-beleid (erkenning van competenties). Alleen dan kan optimaal worden ingespeeld op de mogelijkheden en competenties van iedereen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be