Stichting Wakker Dier

RSS Feeds

Marktkooplui liegen massaal over legbatterij-ei (3 juni 2008)
Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat consumenten op de markt massaal worden voorgelogen. Tweederde van de marktkooplieden die nog legbatterijeieren verkopen, vertellen dat de kippen los kunnen scharrelen of zelfs buiten lopen. In werkelijkheid zitten ze achter tralies opgesloten met een A4'tje leefruimte. De marktkooplui - die werden gefilmd met een geheime camera - bleken zeer creatief met liegen: `Deze lopen `s middags buiten', `Legbatterijen bestaan niet meer in Nederland', `Deze komen van scharrelkippen, zeker weten', `Deze zijn van loslopende kippen, dat is belangrijk' en `Dit zijn scharreleieren, want er staat kippenboerderij op het doosje'. Via de code op het ei achterhaalde Wakker Dier dat het om eieren uit de legbatterij gaat.

In 2004 stopten, na een campagne van Wakker Dier, alle supermarkten met de verkoop van legbatterijeieren. Groothandels en fabrikanten van mayonaise, koekjes en cake volgden grotendeels dit goede voorbeeld. Op de markt zijn de meeste eieren echter nog uit de legbatterij afkomstig. Daarmee zijn de gezamenlijke marktkooplui de grootste verkoper van deze dieronvriendelijke eieren.

Wakker Dier onderzocht de eierverkoop op dagmarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Op 36 van de 53 onderzochte kramen werden nog legbatterijeieren verkocht. Daarover werd op 23 van deze kramen (64%) gelogen. Op 22 van de 53 marktkramen werden scharreleieren verkocht. Op 10 van deze 22 marktkramen (45%) werd gesuggereerd dat scharrelkippen buiten lopen. Scharrelkippen komen echter nooit buiten. Ze lopen los in een schuur. Vrije-uitloopeieren, graseieren en biologische eieren komen van kippen die naar buiten mogen. In de legbatterij heeft een kip minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2). Per 2012 krijgt een legbatterijkip iets meer dan een A4'tje leefruimte (750 cm2).